Filatelista

ФИЛлАТЕЛИСТА FILATELISTA ГОДИНА

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ XXX BPOJ 182

ЈУЛИ — АВГУСТ 1979. 0 JULI — AVGUST 1979.

Filatelističko društvo u Kraljevu je ove godine neposredni organizator Trećeg Festivala filatelističke omladine Jugoslavije, koji se održava od 6 do 14. oktobra u prostorijama Doma JNA. O karakteru ovog Festivala i njegovoj istoriji do sada pisali smo i ranije i u ovom broju. Umesto uvodnika, predsednik Filatelističkog društva u Kraljevu dao je kraći prikaz — osnivanja, rada i sadašnjeg stanja u njemu, sa ilustracijom jednog njihovog izdanja prigodnog koverta. Na taj način se, pre početka Festivala, ovo Društvo predstavlja našoj filatelističkoj javnosti.

FILATELISTIČKO DRUŠTVO »KRALJIJEVO« Dragi Petrović

Nastalo u sredini u kojoj organizovano skupljanje maraka nije imalo tradiciju „Filatelističko društvo »Kraljevo« u Kraljevu je ove godine obeležilo prvi jubilej — pet godina rada, tokom kojih je ne samo izraslo u brojčano jak kolektiv, nego je svojim akcijama i radom doprinelo širenju filatelije među omladinom i pionirima.

Već prvih dana po osnivanju (osnivačka skupština održana je 26. februara 1974. godine), uz puno zajedničko zalaganje svih entuzijasta, ne samo članova Izvršnog odbora, intenzivirana je aktivnost ma omasovljenju društva i propagiranju stručnog sakupljanja maraka. Među prioritetnim zadacima, bilo je i OTganizovanje prve filatelističke izložbe u Kraljevu.

Pod nazivom »Tito i revolucija« ova izložba je održana od 26. novembra do 5. decembra 1974. godine. Iako organizovana samo devet meseci posle osnivanja Društva, po opremljenosti i po sadržini, bilo je 220 izložbenih listova, kao i po ostvarivanju drugih uslova, ona Je u potpunosti odgovorila ciljevima i zadacima radi kojih je otvorena. Sala Doma društvenih organizacija bila je tih dana izrazito posećeno mesto, što je doprinelo pravoj ekspanziji i omasovljenju društva u prvoj godini postojanja.

Povodom ovog događaja Društvo je izdalo prigodan koverat. Tekst na Dpoštanskom žigu »30 godina slobode« govori da je izložba organizovana povodom Dana oslobođenja Kraljeva (29. novembra).

Kad govorimo o ekspanziji i omasovljenju društva u prvoj godini rada, pogledajmo i podatke koji to ilustruju. Osnivačkoj skupštini prisustvovala su 24 skupljača maraka, među njima i oni koje su za ovu pasiju pridobili članovi inicijativnog odbora u toku priprema za formiranje Društva. Prva redovna godišnja skupština (13. aprila 1975.) dočekana je, međutim, sa 82 člana. Procentima mereno, to je bio porast od skoro 300 odsto.

Kasniji period neminovno je uslovio i određenu stagnaciju u omasovljenju Društva, pa ı smanjenje broja članova. Broj interesenata za filateliju rastao je među omladinom i pionirima, ali »stari članovi« počeli su da se snabdevaju potrebnim markama direktnom pretplatom kod Pošte. Masovno brisanje sa evidencije (u tri navrata) usledilo je uglavnom zbog neplaćanja članarine, nedolaska na sastanke, neučestvovanja u aktivnostima Društva.

Sve ovo čini sadašnju službenu evidenciju neskladnom sa stvarnim brojem filatelista u Kraljevu. Na spisku društva nalazi se samo 69 članova, iako je kroz