Filatelista

Кијам емаепсје ргобо 118 Агигамса 1 Агигоуа. Џ јибЏагпој содин је, zbog toga, društvo postavilo sebi za zadatak da vrati sve one koji su neopravdano napustili njegove redove, s tim što će prethodno participirati povećanje članarine za sve članove.

I pored ove bitne specifičnosti u razvoju, Društvo je nastavilo sa aktivnostima na propagiranju filatelije. Najveći uspeh u tome predstavlja prošle godine organizovana pokretna izložba maraka, koja ima stalan i trajan karakter, a neprekidno će kružiti po opštini, obilazeći osnovne i srednje škole, radne organizacije i mesne zajednice u gradu i selima.

Pokretna izložba sastoji se od osam vitrina sa jugoslovenskim markama (sređenim po motivima i temama) koje karakterišu istoriju narodnooslobodilačkog rata, aktivnost SKJ, miroljubivu i nesvrstanu politiku SFRJ, kulturnu prošlost naših naroda i narodnosti, kao i upoznaju posetioce sa umetnošću, florom i faunom, sportskim manifestacijama i prirodnim lepotama u našoj domovini.

Iz svih škola i organizacija udruženog rada u kojima je izložba do sada boravila, stizale su i stižu samo pohvale, što je đacima i radnicima omogućeno da se upoznaju sa nečim za njih novim i za sve korisnim. I ne samo to. I na ovom primeru je još jednom potvrđeno u praksi da su izložbe najbolji propagator filatelije ı da mogu da »regrutuju« nove zaljubljenike u ovu pasiju.

Bitan kvalitet, kada je reč o sadašnjem trenutku Društva »Kraljevo« i njegovih članova, jeste, u suštini, njegova afirmacija kao društveno organizovane snage, odnosno stečeni ugled u svojoj sredini, koji će mu obezbediti novi i stalan rast.. Celokupna aktivnost Društva temelji se na tesno uspostavljenoj saradnji sa organizacijama udruženog rada, u sklopu koje je nastala i pomenuta pokretna izložba maraka. | А

U toku pripremanja izložba Društvo je naišlo na puno razumevanje Saveza filatelista Srbije (besplatno ustupio vitrine) i Pošte Kraljevo (novčana pomoć od 4.000 dinara). To je bilo dovoljno za početak, a kasnije je deset organizacija udruženog. rada iz Kraljeva dalo po 2.000 dinara s tim što je na vitrinama »uklopljen« reklamni znak darodavaca i preuzeta obaveza, koja će s radošću biti i ostvarena, da izložba gostuje i u njihovim kolektivima.

Sastanci članova održavaju se svakog utorka, od 18 časova, u Domu đruštvenih organizacija u Kraljevu.