Filatelista

1869. godine Košir je očekivao dodelu viteškog ordena Franje Josipa (svakako je računao i na materijalne beneficije!) „za zasluge patentiranja poštanske marke”. Ministarstvo finansija je s tim u vezi odgovorilo „da mije u stanju ida. proveri i dokaže njegove zasluge, budući da o njegovom planu ne postoji mi jedan zvaničan dokument”!

Završio bi sa nabrajanjem Koširovih „dokumenata” koje je uputio kongresu UPU. Za sve „dokumente” je karakteristično da su i rečenice i reči uvijene „yu magli”, zbog čega celokupna „dokumentacija” gubi na težini. Iznenađuje me kako su neki naseli ovim „dokumentima”! Pri tome mislim na Ferdinanda Kobala i na sve bivše „istraživače”, O njihovom „maučnom pristupu” izučavanja Košira govore i najosnovniji podaci, naime, mepoznat im je ostao i datum i mesto Košireve smrti! Sve je verovatno zaveo „istorijski izvor” — knjiga o istoriji pošte. koju je 1902. godine napisao Armand von Schweiger-Lerchenfeld. U knjizi spominje Košira kao „zaslužnog za uvođenje poštanske marke (na osnovu „ydokumenta” iz arhive UPU, koju niko nije proveravao!).

Dr V. Sokol je jedini ozbiljno pristupio izučavanju slučaja Košir. Smatram da nas njegovo detaljno izučavanje obavezuje da prestanemo pričati o Koširovoj ulozi u istoriji pošte i tako ispravimo veliku zabludu. Zahvaljujući predanom istraživanju dr Sokola i polazeći od nekih elemenata na koje je on ukazao, Filatelistična zveza „Slovenije u celini se odrekla Lovrenca Košira. Postoji i dokumentacija o Koširovoj pronemačkoj orijentaciji (u kancelariji u Zagrebu nije dozvoljavao korišćenje. hrvatskog jezika), krivičnom postupku koji se vodio protiv njega zbog malverzacija i o tome da je bio izbačen sa posla.

Lično smatram da je Košir svoj pokušaj reforme računovodsiva „tramsr formisao” u „reformu pošte” (raspolagao je sa dovoljno vremena i materijala). Vesti o bogaćenju Rowlanda Hilla najvrerovatnije su ga navele da „dokumentaciju” šalje u Bern. U to vreme (1874) Košir je osiromašio, a izgubio je | više članova uže porodice. U celokupnoj „dokumentaciji” ni na jednom mestu direktno ne tvrdi da je „otac” poštanske marke”, verovatno duboko svestan розledica koje bi izazvala provera njegove dokumentacije. Nastojao je da dobije nekakvu magradu (novčanu), a ne priznanje za njegov doprinos u uvođenju poštanske marke. Kao što sam već spomenuo, njegov pokušaj meslavno je propao.

Ovaj prilog završavam pozivom da i svi ostali filatelisti, u cilju iznalaženja rešenja za ispravljanje ove velike zablude, izmene svoje mišljenje.

___-________________________________Н о

NUDIM ČISTE JUGOSLOVENSKE I STRANE MARKE, КАО 1 PONIŠTENE U SVESKAMA. TAKOĐE, NUDIM MARKE ARAPSKIH

DRŽAVA. VALDIMIR MARKOVIĆ

Medakovićeva 146 11000 BEOGRAD

Il ___ _______ _____________________________ _-----— W- PF ----------------—————

=—______-________________ о

MENJAM ILI PRODAJEM NEPONIŠTENE MAKRE SA KLJUČNIM SERIJAMA: EVROPA CEPT, ZAJEDNO SA PRATEĆIM TEMAMA, UJEDINJENE NACIJE (Njujork, Ženeva, Beč) I OSTRVA GUERNZI, DŽERSI I MAN. Dr LINGO MURTY Trg 23. oktobra 1 15000 ŠABAC, tel.: 015-23-284

__–— S L|I.A...... ——&ZŽm-XSđ{-.. : S–IJ. .ı –:

10