Filatelista

FILATELISTIČKA IZLOŽBA „DAN MLADOSTI” U MUZEJU „25. MAJ” Vojislav Begović

Već treću godinu za redom Muzej „25. maj” u Beogradu u svoje majske programe uvršćuje i filatelističku izložbu sa jedinstvenim nazivom „Tito u filateliji”. | Pilatelistička tema „Dan mladosti” koju ovih dana mogu da vide hiljade posetilaca Muzeja, deo je velike, globalne teme „Tito u filateliji”. Njenom postavkom nastavlja se višegodišnji plodan rad na utvrđivanju, prikupljanju i obradi u nas sigurno najobimnijeg i najinteresantnijeg tematskog filatelističkog materijala. Pojedini aspekti iz ove filatelističke oblasti, na ovaj način, dobijaju svoju razradu i pružaju sve uslove da se u ovome pravcu usmeri, pre svega, omladinska filatelija. Ta očekivanja su već donela prve značajne rezultate. Dve prethodne izložbe bile su podsticaj za mnoge naročito mlade filateliste da sa pažnjom pogledaju svoje zbirke i bolje upoznaju filatelistički materijal sa jedinstvenim sadržajem, da sc orijentišu da grade svoju tematsku zbirku „Tito u filateliji”. „Prošle godine, prilikom posete Muzeju „25. maj”, naš voljeni drug Tito je ohrabrio naše napore time što je vanrednu pažnju poklonio filatelističkoj izložbi, koja je bila okupila izlagače iz svih naših republika i pokrajina, a takođe izrazio želju da sa svojom ličnom zirkom uzme učešća u našoj manifestaciji. Mi ćemo tu njegovu želju na najbolji način ispuniti što je moguće pre.”1)

Ovogodišnja izložba „Dan mladosti” sadrži filatelističke zbirke na ovu temu istaknutih jugoslovenskih filatelista, Ivana Jakiča iz Ljubljane, Milutina Simića iz Beograda i Janoša Šinkovića iz Sente. Takođe, na izložbi su predstavljeni izvodi iz zbirki dva omladinca, koji su na ovu femu izlagali, kao početnici, na filatelističkoj izložbi u Kraljevu 1979. godine, povodom Trećeg festivala filatelističke omladine Jugoslavije,i dobili prva društvena priznanja u ovoj oblasti. Posebno su izloženi probni i prvi otisci izdanja naših maraka sa likom druga Tita iz 1952. godine, koji su deo zbirke predsednika Tita. Na izložbi su i primerci filatelističke literature i periodike.

Posebno su izložena izdanja Muzeja — katalozi filatelističkih izložbi, prigodne koverte i maksimumkarte sa potpisom druga Tita.

Dokumentarnost svih filatelističkih objekata na ovoj izložbi je impresivna. Nema pisma, dopisne karte ili neke druge filatelističke vrednosnice koja na najbolji dokumentaristički način, specifičnim filatelističkim jezikom ne svedoči o tome koliko su Tito i mladost bili i ostali jedno biće. Ne mapuštajući pri tome i dokumentarno-poštanski sadržaj, većina izloženih primeraka je najvišeg filatelističkog ranga. Ta crta utkana je u sva izdanja koja smo videli na ovoj izložbi. A njihov broj je zaista impozantan. Pored ZJPTT, mnoga filatelistička društva, razne društvene i radne organizacije, majske svečanosti obeležavaju i svojim prigodnim filatelističkim izdanjima.

Preko šezdeset prigodnih žigova, u čast Dana mladosti upotrebljavano je na pismima, dopisnim kartama i drugim poštanskim i filatelističkim vrednosnicama Grafička rešenja ovih vrednosnica na poseban, upečatljiv način govore o brojnim manifestacijama koje se u raznim krajevima zemlje održavaju u okviru proslave Dana mladosti svake godine.

PRIGODNA IZDANJA MUZEJA „25. MAJ”

Svojim prigodnim filatelističkim izdanjima u protekle dve godine Muzej „25. maj” je stekao ugled dobrog izdavača u ovoj oblasti. Ta izdanja su vrlo brzo stigla do mnogih filatelista širom zemlje. . Povodom otvaranja izložbe „Titova štafeta — štafeta mladosti”, koja je posVvećena 35-godišnjici polaska prve Titove štafete, 15. maja puštena je u prodaju jedna simum karta. Na ovoj karti je reprodukovano pismo omladine Beograda sa štafetom, upućeni predsedniku Titu 25. maja 1945. godine povodom njegOvog гоđendana. Odgovarajuća prigodna marka na ovoj karti žigosana je prigodnim Žigom sa tekstom: IZLOŽBA „TITOVA ŠTAFETA-ŠTAFETA MLADOSTI” MUZEJ „25. MAJ”. U središtu okruglog žiga nalazi se silueta štafete i napis BEOGRAD 15. V 1980. Autor žiga je Vladimir Kecman kustos Muzeja „25. maj”. Tiraž ovoga

1) Iz reči drugarice Lj. Stanimirović na otvaranju izložbe „Titova Štafeta Štafeta mladosti”, 15. maja 1980. godine.

11