Filatelista

ЈУГОСЛОВЕНСКИ КАТАЛОГ ЗА 1981. ГОДИНУ — КЊИГА П

Војислав Беговић

Минула филателистичка сезона у нас окончана је изласком новог Каталога поштанских марака за 1981. годину. Тако је званични издавач (Југомарка) најавио предстојећу сезону, раније него обично, сматрајући да преостала два летња месеца, до почетка нове сезоне, неће донети ништа ново.

Намера издавача била је да у што краћем року региструје промене цена тамо где су наступиле битније промене у односима реалне понуде и тражње. У одмеравању тих односа и процени тенденција, нови Каталог није узимао у обзир поремећаје до којих је повремено долазило а који су били изазвани, пре свега, вештачком тражњом.

Када се говори о домаћем каталогу, често се праве поређења са одговарајућим каталозима у иностранству који обраБују марке нашег подручја. Основно је то да иза нашег Каталога стоји службени југословенски издавач поштанских марака, што није случај са другим каталозима, који се доводе у исту раван. Према томе, и обавезе нашег издавача, природно су другачије. Било какви упливи са стране, приликом утврђивања нових цена, нису могући јер би они директно штетили већ израженој политици и трајном интересу да се обезбеди непрекидан узлазни тренд интересовања за југословенске марке. Код такве организације улога Каталога се не исцрпљује у објективном вредновању материјала, већ се од њега очекује савремена каталошка обрада и високи технички квалитет.

Како је са каталогом за 1981. годину2г Кренимо редом.

Корекције цена извршене су на приближно 30%> издања. Тај број позиција мањи је него икада, па ипак у целини гледано, извршене корекције нису у апсолутном износу мале.

Само издања од броја 307 до 1732 достигла су укупну цену од 74.318,85 динара. Додамо ли овоме вредност службених, порто и доплатних марака, укуљна нова вредност марака по Каталогу за 1981. годину износи 76.010,30 динара, што у односу на Каталог за 1980. годину представља повећање од 11.849,30 динара или 18%.

Значајнији скок бележе, у првом реду, блокови. Изражена тражња за овим филателистичким материјалом, у протеклом периоду, била је иницирана појавом Зигеровог Каталога блокова. И код нас се она осетила. У овоме тренутку тешко је предвидети даљи раст интересовања, када се зна да се блокови по својој основној намени издају претежно из комерцијалних побуда и да се ретко срећу у поштанском саобраћају у својој чистој форми (потврда о извршеној наплати за пренос писма, рецимо). Зато су могуће значајније осцилације цена. Процентуално највиши скок бележе блокови број 9 (плус 2530/), број 7 П и број 16 (плус 1009) 5 O из 1953. године (број 604) пос-

солутном износу за 2. динара или 33%;, Прив 1 О Привреда По за 33%, СЕРТ '69 389, Заштита GDRDGAC тзв a i)

После 1971. године померања цена су минимална. Важно је у овоме тренутку констатовати да није постојала инерција у томе. Ту је Каталог добио функцију катализатора. Практичну потврду ове цене добиће у времену које долази. трихово кретање на одговарајући начин биће забележено у средствима информисања издавача.

Што се тиче каталогизације, очекивање да ће коначно бити забележени и неки основни варијетети, па чак и сасвим нове емисије (на пример Споменици револуције — штампа офсет) нису испуњена. Један експеримент са нашим редовним издањима који је познат као фосфорни нанос, бар што се тиче овога Каталога, дат је само као напомена. Други каталози су га темељно 06радили. Неки називи боја, подаци о зупчању и папирима су такви да се теш: ко сналази и искуснији филателиста. Или се бар ради о посебним примерцима које би, рекли смо, требало споменути, Бар оне чији је чак и број комада познат. Наши филателисти управо од овога Каталога очекују потврду својих проналазака, без претензија да буде специјалан. “ у

Технички, ово издање је на високом нивоу и ту је још прошле године учињен значајан напредак.

ар тата Н.Е 208 NL ZA „58 За ДОМУ Ра aa E TOI WE BUY OR EXCHANGE JUGOSLAVIA MINT E : TE YEARS. WRITE IN FRENCH OR ENGLISH. SREO NREM O APNCOMI IH

RADIO TIMBRES 21170 SAINT JEAN DE LOSNE, FRANCUSKA 12