Filatelista

Na takav način rđavo savetovane poštanske uprave moraju ipak veliki krug onih sakupljača u svoju računicu da uvuku koji su naivno prošli i koji moraju „Europa” tabačić da plate DM 100.— ako žele još da kupe. Ovi sakupliači će neko vreme učestovati u ovom pozorištu i onda kada budu na ivici svojih finansijskih mogućnosti, biće rezipnirani. Posledica će onda biti da će na tržište doći zbirke kojima nedostaje ono što je najbolje.

Ako Jugoslovenska pošta želi nastavak stabilnosti za svoje novitete mora se naipre brinuti za stabilnost svoje sakupljačke oblasti. Tu se naipre radi o razumnom odmerenom volumenu izdanja, koji је podesan da preči špekulacije, U ovom momentu Jugoslovenska pošta se ne ponaša tako.

Treba se nadati da će ubuduće na tržište dolaziti dovolina količina da će špekulacija za jedan određeni kru postati neinteresantna. Osim toga trebalo bi veći broj maraka da izlazi u tabacima od 50 ili 100 komada. Izlaženje u tabacima od 9 komada trebalo bi da bude izuzetak.

Bila bi šteta za lepu sakupliačku oblast ako upravo sada, kad počinje naklonost sakupljača da raste, da bude uništena špekulacijama i preteranom politikom izdavanja.

Тр. SKC Zrinjščak

Am Roten Mćiuerle 75.

D 753 Pforzheim — Eu. SR Nemačka

~.

Poštovane dame i gospodo,

Predmet: Vaš članak „JUGOSLAVIJA NA KRIVOM PUTU” u Sammlerdienstu br. 18 od 6. 9. 1980.

. 1) Мце таспо да зе tabačići bilo kog izdanja Jugoslovenskih PTT „moraju uzeti”, Tabačiće sakupljati i kupovati slobodna je odluka svakog poНЕ sakupljača. Sakupljači tabačića mogu tabačiće kupovati ili kod nemačkih trgovaca ili se abonirati kod Jugoslovenske PTT u Beogradu i iz Beo-

grada dobijati po nominali. Čak ie moguće u Beogradu abonirati samo Europa-CEPT izdanja.

2.) Pogrešno je da je izdanje Europa-CEPT 1980. „suviše nisko odmereno”. Vaš vrio cenieni g. Griinig: morao je pre ove izjave malo da razmisli da bi mogao da obiasni brzu rasprodaju ovog izdanja. Uostalom, Liechtenstein izdanje Europa-CEPT 80 i sva UNO-Beč-izdanja takođe su bila „odmah po iz-

lasku daleko iznad nominale” i vaš cenjeni g. Griinig nije ove dve poštanske Uprave stavio „na krivi put”.

3.) Тугдепје о „naduvenoj politici izdavanja” Jugoslovenskih PTT potpuno je pogrešno. Nominala 1980. godine jugoslovenskih izdanja niža ie za oko 10 — 17. DM od većine zapadnoevropskih poštanskih uprava.

. Preko 20 godina imam abonman na jugoslovenska izdanja (pa i kod velikog broja zapadnoevropskih uprava, takođe kod nekoliko prekomorskih poštanskih uprava) i mogu reći, da sam iz Beograda uvek korektno snabdevan. Takvi članci kao „Jugoslavija na krivom putu” koji jugoslovensku sakupliačku oblast namerno ocrnjuju u stručnim časopisima, nisu retkost.

Vrlo cenjeni časopis, koji već osam godina redovno čitam, rezervisao je skoro čitavu stranicu za gospodina Griniga da širi neistine s namerom da sakupljače odvrati od sakupljačke oblasti Jugdslavije. Uprkos tome ne očekujem da ćete moje pismo objaviti. Još manje očekuiem od g. Griiniga i autoTa istomišljenika — kod kojih se jugoslovenska PTT verovalno nije pretplatila odgovarajućim poklonima za nekoliko dobrih reči — da dobijem odgovor.

S poštovanjem, Predrag Zrinišak (prevod tekstova: „Jugomarka”)

WWF = FP HO O 8 m као _ерљиљитен воротитије Ре INTERESUJU ME PONIŠTENE MARKE CELOG SVETA A POSEBNO JUGOSLAVIJE IZ PERIODA OD 1935. do 1945. GODINE.

JOVAN JOVANOVIĆ, 37240 TRSTENIK, p.fah 13.

11