Filatelista

Ово не треба схватити као моду, јер су свешчице врло практичне нпр. на годишњем одмору — постоји мала залиха марака у џепу, те се избегавају гужве на поштама. На корицама су обично одштампани пропагандни текстови и слике /нпр. у Енглеској: историја марака, грађевине, авиони, ношње и др./, а назначена је обично и поштанска тарифа.

Не би било лоше да и ми'имамо свешчице са маркама за писма у земљи, дописнице за иностранство и остало, а споља слике Сплита, Хвара, Врњачке бање... Могуће је ставити и рекламе за нпр. вињак, цигарете и сл. То је интересантно не само за филателисте!

Пропагандани Пропагандни машински жигови /Натте5, Мегбезјет-

жигођи ре!/, користе се већ годинама у Немачкој и Француској — тако рећи свако веће село има свој жиг, којим се популаришу туристичке могућности, знаменитости, годишњице, манифестације и сл. — помоћу текста и цртежа. Код нас, машински жигови се употребљавају на великом броју пошта, али садрже — паралелне таласасте линије. Има изузетака: туристичка места у Хрватској и Словенији и каткад „Сретна Нова година!",

СНАМВОКР

“~

А БРШМОВИЋ фи РАЗЗЕ ~) <—

Maincy, А JA MO NU wi n Рт] | ma БЕШЕ Le Chšl3au de VAUX LE VICOMTE MAINCY 10 –-2-76

GOLF HOTEL BLED

СНАМВОЋО

Зашто не би свако место значајније за туризам, спорт и културу, нарочито при одређеним годишњицама, уместо неинвентивних линија, добило одговарајући текст и цртеж, нпр. „Посетите Лепенски Вир" /Доњи Милановац/, „Галерија наивних сликара" /Ковачица/ „Велика плажа" /Улцињ/, „Зимска олимпијада" /Сарајево/ — можда ово већ постојиг Треба само заменити део клишеа — то кошта, али даје не мали пропагандни ефекат!

Предлозима никад краја. Надајмо се да ће се нешто реализовати у следећој години, а до тада

Срећна Нова 1983. година!

ГОДИШЊА СКУПШТИНА СРПСКОГ ФИЛАТЕЛИСТИЧКОГ САВЕЗА „Душан Глађоњић, Београд

У Београду је 6. новембра 1982. године заседала Делегатска Скупштина Савеза филателиста Србије, која је у духу штедње и стабилизације у читавој земљи, разматрала своје место и улогу на овом плану. Самоуправни органи Скупштине: Председништво, Друштвена контрола, Издавачки савет и Редакциони одбор часописа, Комисија за изложбе у земљи и иностранству као и остале радне групе и одбори, анализирали су своје планове и задатке и у предлозима углавном истицали да треба да се изврши максимални обим послова, уз минимална средства и веће напоре и залагање сваког појединца и Савеза као целине.

Председништво СФС својим извештајем обавестило је делегате, да наша друштвена активност преко пригодних изложби и смотри марака посвећених значај-

4