Filatelista

ним јубилејима Народно-ослободилачке борбе и револуције, као и наша мисија на изложбама у иностранству, није адекватно заступљена у друштвено-политичким организацијама и заједницама и многе наше акције за њих остају непознате, што је у сваком случају наша слабост и немарност. Она углавном проистиче из наше самоуверености, да смо за ове акције само ми позвани и квалификовани, а самим тим и сами себи довољни. Наши самоуправни договори и друга радна документа јасно одређују нашу обавезу у оквиру Социјалистичког савеза радног народа и других организација, почев од месне заједнице до Републике, али се мали број друштва и самоуправних органа Савеза тога придржава. То у сваком случају мора да заживи и постане саставни део наших обавеза.

Скупштина је прихватила предлог Издавачког савета часописа „Филателиста": да се усвоји захтев друга Јована Рељина и разреши га дужности главног и одговорног уредника; да се за новог главног и одговорног уредника изабере Владимир Прикић дипл. инж.; да се изврше техничке измене у обради корица и начину штампе часописа, да би се смањили трошкови, а часопис и даље излазио; да се до следеће Скупштине изврши тачна анализа трошкова и предложи цена, коју би плаћали чланови и део који би Савез из својих средстава давао као дотацију. Друштва би одредила, да ли би чланови свој удео плаћали кроз чланарину или одвојено, путем претплате преко свога друштва.

Комисија за изложбе предложила је да се и даље учествује на изложбама у иностранству, сходно одлукама и предлозима Удружења филателистичких савеза Југославије, с тим да се строго бирају експонати, који ће у правом смислу репрезентовати нашу филателију и наше самоуправно социјалистичко друштво, те да се избегне пракса да исти људи, са истим експонатима представљају годинама нашу филателију.

Делегати су једногласно захтевали да Удружење филателистичких савеза Југославије преко ЗЈПТТ утиче код Светског поштанског савеза и других међународних организација, да поштанске управе појединих земаља прекину са праксом издавања марака са ликовима историских личности Југославије и детаљима појединих предела и градова, које приказују као своје заслужне људе и своју територију. Тога је било и раније, а драстичан је најновији пример поштанске управе НР Албаније, која је издала серију марака предела и градова САП Косово, делове наше територије, на које они претендују и сврставају у састав неке, у њиховим главама замишљене „Велике Албаније". |

ЈУ излагању делегата, како друштава из Београда тако и из осталих градова Србије а и председника СФС Стевана Бачића, једногласно је истакнута жеља, да се наша организација преко друштва и Савеза, прилагоди условима штедње и стабилизације, али да се личним радом, залагањем и средствима, одржи традиција, активност и углед наше организације. Као добар пример жеља наших чланова показао се је и најновији сусрет филателиста 30. и 31. октобра 1982. године у хотелу „Југославија“, где је било око хиљаду љубитеља филателије из СР Србије и гостију из свих крајева Југославије.

САРАДЊА СФС — СОУР ПТТ Србије

На основу одлуке скупштине СФС од 6. новембра 1982. године, радна група у саставу Стеван Бачић /председник СФС/, Јован Величковић, Душан Главоњић, Владимир Марковић, Милош Јованић и Милан Петковић — ступила је у везу са СОУРПТТ Србије и 24. новембра ог. одржала састанак са замеником директора СОУР, другом Момом Јанчићем ради изналажења путева и начина за тешњу сарадњу ове две организације. Том приликом указано је на друштвени значај филателије и неопходност сарадње ради омасовљења филателије. |

5