Filatelista

ционе линије, а унутар ноје је била и Барања. Бораван српских јединица на подручју Барање био је до завршетна мировне конференције.

У танвим онолностима, долази до бурних превирања, мењају се знивотне околности, долази до разних нових организационих форми, настају ванредне прилике. За Великог жупана Барањсне »жупаније, са седиштем у Печују, постављен је Др Владимир Пандуровић, правнин Србин из града Шинлоша. Барања се потпуно издваја из досадање државне организационе форме. Долази до ограничавања саобраћаја. Настају поремећаји у поштанском промету и долази до шареног поштанског мозаика у збивањима око одвијања поштанске службе на барањском простору.

NAJN СНаПУН či

ње =

АН Пера ı URAMIP RAI KUGE 8835.

Један од разлога поремећаја у поштансном промету је настао и због помањнања поштанских мара-

на. Поштансна диренција у Печују није смела самостално приступити издавању нових поштанских марана, а досадање није могла употребљавати, па је затражила од надленне војне јединице српске војске у Печују, да јој се одобри издавање провизорних марана, за подручје Ба-

10

рање, а са претисном „Барања“ на досадањим мађарским марнама, нако би се тиме убланила несташица истих. Овај захтјев им је и одобрен. У филателији се под провизоријем, сматра привремено издавање марака, за одређено подручје. Печујсена ПТГ диренција се затим обратила Министарству Трговине Републике Мађарске, под чијом је надлезнности још увијек била, које јој је својим рјешењем под бројем 7155 од 3. марта 1918. г. дало и донело одобрење:

„На молбу Диренције пошта из Печуја, одобравамо да се мађарске поштанске марке, за употребу на онупираном-запосједнутом _ подручју (тано је Република Мађарска сматрала подручје Барање) претиснају са текстом: „Dunatuli megzallas 1919.", а на темељу сагласности војне команде".

„Dunatuli megzallas 1919. r.” у преводу значи: Онупација Пренкодунавља 1919. г. То решење је званично објављено у ПТГ гласнику Републине Мађарске бр. 28. од 3. маја 1919. г. Међутим Главна Војна управа Нраљевства СХС у Новом Саду, за сјеверно подручје, није прихватила ованав преглед претисна, на поштансним марнама предвиђеним за претиснивање. Наређено је поштанској диренцији у Печују, да се марне притиснају са „Вагапуа 1919. г." Овим се хтело истаћи и назати да српсна војсна није окупирала подручје Барање, већ да је Барања ослобођена од аустроугарске доминације. С тим да се уједно и нагласи територијални _ захтјев Нраљевства СХС на Барању. Такав захтјев је и дошао пред мировну конференцију у Паризу и био предмет расправе и одлучивања пред истом.

Имајући у виду све ово, поштансна диренција за Барању у Печују, прештампала је један дио разноврсних мађарсних поштанских марана, које је имала на залихи и тиме до-

скочила несташици истих.