Filatelista

Све припреме за претисан марана на „Барања 1919" обављене су уз присуство познатог печујског филателисте ин. Ђула Миртла. Нао изасланин војних власти на пошти у Печују, био је загребачки поштансни чиновник Андрија Новачевић. Он је пуковнику номанданту Чолан-Антићу, преносио значајне информације у вези претиснивања поштансних марана, те га стално информисао о збивањима са овим значајним задатком.

Поштансна диренција за Барању, пустила је у промет 5. маја 1919. г. ове редовне поштансне марке са претиском:

„ВАВАМУА 1919"

марне су претиснане са црним и црвеним словима. Издано је 60 номада у 10 серија редовних марана и једна од 4 номада порто марана, нао и претисци поштансних целина и дописница. Сва ова издања била су у течају до 20. аугуста 1920. г. када је дио ове покрајине на основу мировног уговора враћен Републици Мађарској. Напомињем да је у том времену дошло и до проглашења Барањсно-српсне-мађарсне републине, под предсједништвом слинара Петра Добровића. Ова републинка потрајала је само недељу дана.

Претисан на марнама извршен је у књиготисну у Печујском литерарном заводу и штампарији „Јединство" у Печују. Све ове марке данас су евидентиране у Наталогу Поштансних марана Југославенсних Земаља бр. 2. Уз свано издање означено је колико је марана претиснано, нао и сви детаљи, ноји су ванни за филателију нод издавања марана. У вези са овим постоје до данас разне информације. Да је поштанска диренција у Печују пустила у промет марне ноје су требале да послуже за поштанске сврхе, али су изгледа послужиле за шпенулацију појединаца, који су се бавили недозвољеним трговачким по-

словима. Без обзира на све што је у време изласка ових марана о њима речено и написано, можемо данас након 70 година утврдити, да је издање марана „Барања 1919" потпуно легално издање. Да постоје записници о свим претисцима. Да се жеља нених тзв. шпенулантсних конзорција из Беча, Осијена, Загреба и Ријеке није остварила, нако се онда мислило. Цене су тада тих марана расле, а што је деловало на филателисте, нојима је било доста махинација и нод других издања са претисцима на подручју пропале монархије. Зато су данас поново марне „Барања 1919" остале подручје, за ноје филателисти, опет почињу да се интересују. Наиме те марне су једна целина. Нема нових издања. Све што је издано чини завршну целину, нао јединствено подручје. _ Приликом штампања истих, било је доста грешана, а што је давало још више интереса и драни санупљачима, прилином формирања комплета овога издања.

Без обзира на све онолности, још раније су поједини Љилателистични стручњаци предвидјели да постоје сви предуслови да се овоме јединственом нашем издању, призна филателистична вриједност. Из свега овога се видело да се о свему водило рачуна прилином прештампавања марака и да су сви претисци били на висини задатна. У Номисији за надзор било је заступано и Министарство пошта Нраљевине СХС по своме делегату, са циљем да се спречи шпенулација и приговор филателиста. Поред свих подузетих мера и надзора увунао се и овдје златни и сребрни претисан, нако се вели због репрезентације. По један аран од сване вредности, прештампан је у златној и сребрној боји. На тај начин прештампано је по 100 серија, ноје је поштанска диренција у Печују, поделила одређеним личностима. Имајући у виду све појединости, као и грешне, ово издање марана. „Барања 1919" има и своју историјсну подлогу и значај, јер је одигра-

11