Filatelista

У знак захвалности на дарежљивости, Филип Ферари је 20. септембра 1891 године изабран са почасног грађанина града Пирота.

Филип ферари је био и пасионирани нумизматичар. Због пријатељства са династијом, искован је металан новац од једани два динара са ликом Александра Обреновића за његове потребе.

Своју нумизматичку збирку модерног новца Ферари је 3авештао Универзитету у Београду. Године 1923. збирка је пребачена у Београд и пошто су следеће године обављене формалности и плаћене наследне таксе, предата је Универзитету. После 1945. године збирка је пренета у универзитетску библиотеку „Светозар Марковић", а 1954 предата је на чување Народном музеју у Београду. Збирка је у оригиналним орманима, а делимично је на оригиналним таблама збирке Филипа Ферарија 4)

1) Витомир Соколовић: Филип Ферари –Најве-

Ћи филателиста свих времена у Тимочкој крајини Развитак (Зајечар) 1976, бр. 1, стр. 72-76.

Витомир Соколовић: Филип Ферари у Србији,

Филателиста (1974) 151, стр. 7-9. 2) Пиротска гимназија 1874-1979, Пирот „Слобода" (Пирот), 20. септембар 1991.

4) Три нумизматичка легата Универзитета у Бе-

ограду. Београд 1991.

„ТИМОЧАНИН", број 49. од 6. октобра 1891. године:

За овни 20 Септембра т. г. била је одборска седница-н тада је ти председник аеашт. суда саопштио одбору овај цзненадни патрпотски дар жога је послао г: Филип и одбор ценећп сав досадати патриотизам који овећа, т: " Филип : на спрам сиротиње ошнтине ппротске извохео је акламацијомпод 36.31 15 решити: „Да сет. Филип Ла Ренотијер « од Ферарп прими -3а. почасног грађанина:вароши „Ппрота,.0: чему да га: паволи известити. Суду Општ,“

_Чим је ова одлука донесшена; одиах је г. Председник општ. суда. саопштио- путем телеграма исту оллуку_ TI. Филипу сна. које та селопитсања Сванатнћ т. Фивип 21 соптем|бра т. г. путем телесграта одговорити: .

"__ Господину Војпну Аирковиђу предесд. општине, Пирот. |

Дубово тронут указаном ми пашћу ја се поносим „Грађанством 'пнротекин“; —“ Пирот, који је због искушења ратног доба био моме српском српу тако драг, сада ми је дисгубо. мно и драг. Никада у животу нећу заборавшти „снај допек с којим сте мене 8 мојега. · пооратима пре три године ддчевали. — Рало бих и ове године посетио милу ми варош, али ми стање мојега здравља то пе лопушта. Ако бог даде мл здравља намеранам до године са мојим побрлтимом доћи Вама у походе, да Лам усмено шзјавим моју дубоку чахвалност и трајну 'одамост.

Филип Ла Репотијер од Ферлрп.

Лажле, сто драги читаоци жако грађави пмротски папрују своје добротворе п Фбом приликом довикују: |“

Живио лочасни трађанин града Пирота г. Филип од Ферари и његов дом!

28 Сегтембра 1891 Иираот._

—— о —_–————-

Владимир Прикић, Београд

73