Filatelista

„РАРИТЕТИ ИЗ НАШИХ ЗБИРКИ"

Под горњим насловом у свесци број 209 часописа ФИЛАТЕЛИСТА o6јављена је слика наводно велике реткости марака Кнежевине Србије, из пера Богдана Петровића, пар двеју новинских марака од 1 паре из 1866. године, са округлим црним жигом БЕОГРАД 17/5 на новинском исечку, декларисане као број 11, односно као М штампање, према каталогу Југомарке.

Ради тачног информисања читаоца морам да интервенишем и да објавим да се не ради ни о каквој реткости већ о фалсификату. Марке су очигледно оригиналне, претстављају | а не МУ издање, штампане су 22. маја 1866. године, међутим жиг је лажан, накнадно прављен, сечен из гуме, са датумом 17/5. Познаваоц овог подручја би већ по датуму морао да закључи да са жигом, који је незграпан и нејасан, нешто није у реду, јер су марке жигосане пет дана пре него што су штампане.

У прилогу дајем на увид три марке са ликом кнеза Михајла од 1 паре из 1867. године, жигосане истим лажним жигом БЕОГРАД 17/5, у сивкасто-црној боји. У наставку су приказане и две марке од 1 паре из 1868. године (незупчане) жигосане истим жигом, као и исечак новина са марком од 2 паре са жигом у оквиру НАПЛАЋЕНО у црној 6оји, такође фалсификовани жиг. Код исечка новина фалсификатор није водио рачуна да су се ове марке, као и марке са грбом, стављале само на новине штампане ван Србије, а никако на новине штампане у Србији, односно у Београду, што наравно стручњаку омогућује лако препознавање овог фалсификата. Др. Јован Величковић, Београд

74

Излази у Београду недељом. , _ средом и петком.

= Х

Стаје: ва Србију за годину 120; ва