Filatelista

Др Мирко Царан, Београд

ДОПИСНА КАРТА ПРОВИЗОРИЈУМ ИЗ 1942. ГОДИНЕ

После краткотрајног априлског рата 1941 г. и слома и распада Краљевине Југославије, у различитим деловима бивше државе пуштено је у промет више врста провизоријума поштанских карата. Коришћене су дописнице са ликом Краља Петра Ti са франкатурном вредношћу од 1! динара и као такве су регистроване у каталозима целина за делове бивше Југославије.

На територији Србије од 1943 г. регистроване су у поштанском промету провизоријуми дописница у три варијанте: прво су 5. МГ 1941. г. пуштене у промет дописнице чији вишередни текст и делимично вредносна ознака су поништени зеленом мрежастом шаром. Затим је септембра 1941 г. уследило друго провизорно издање за које је коришћена иста шара али у црвеној боји, померена нешто улево да би померила само петоредни текст, а ускоро преко лика на марки је отиснуто "Зетјеп" такође у црвеној боји. И коначно, иста дописница је 1942 г. употребљена за поновно прештампавање, овога пута са шаром у љубичасто црвеној боји преко текста, натпис "Србија" ћирилицом укосо преко лика Краља Петра П, и поништавањем вредности и текста "Југославија" на марки помоћу водоравних црта у два реда. Франкатура је промоњена и испод овала лика са десне стране устампана је нова вредност ' 1,50".

Истраживањима у вези са овим задњим провизоријем утврђено је да постоји варијетет који није описан нити регистрован. Наиме, поред горе описане и као такве регистроване дописне карте нађене су и дописне карте са оригинално одштампаном фрапкатурном вредношћу од 1,50 дин., али су и оне притиснуте на истоветан, описани пачин. Овим се отвара питање: када су штампане дописне карте Краљевине Југославије са ликом Краља Петра И са франкатурном вредношћу од 1,50 динара, које су искоришћене за време окупације Србије, када је повишена франкатура дописних карата са 1 дин. на 1,50 дин.

Сада је сигурно да је том приликом извршено прештампавање два типа дописних карата: оних са франкатуром 1 дин. на 1,50 дин., али је истоветан претисак урађен и на до тада непознатим дописним картама са већ оригинално уштампаном франкатуром од 1,50 дин. Тиме је створена апсурдна ситуација да се претисак "150" нашао на дописпици која је и оригинално фрапкирана са 1.50 дин! Чињеница је да је нађено "мало таквих дописних карата из тога периода које су употребљене у таквом облику. Међутим, постоје дописне катре, оригиналне целипе, које на месту уштампане марке посе налепљену марку од 1,50 дин. из позпате серије "Манастири", у две боје: мрка и зелена. Разлог за овакву операцију је непозпат. Једна реална предпоставка могла би бити да је уочена пеумешпост оваквог прештампавања (1,50. на 1,50 !) па се залепљеном марком све могло сакрити. Можда треба разматрати и могућност да је дописпа карта са фраикатуром од 1,50 дин. тек тада и одштампана помоћу клишеа који је био припремљен уочи напада на Југославију, због чега је предходни клише са вредношћу од ! дин. уништен као превазиђен, што би значило да и није било другог клишеа па располагању.

Објашњење за овакву нелогичност покаушао сам да нађем у архивском материјалу, документацији Министарства ПТТ Краљевине Југославије, али задовољавајућег одговора писам добио, иако се указују интересантне могућиости. Наиме у ПТГ

10