Filatelista

3. Познато је да је Врховна Команда, односно инспекција Војних Пошта отварала Војне Поште по различитим местима и увела нама познате жигове. Нормално је да се разне војне формације нису могле све налазити у тим местима, него и на разним војно - стратешки важним пунктовима, ван домашаја поменутих Војних Пошта. Ту спадају и села поред железничких пруга или у њиховој близини (Горње Коњаре). Да би се тој групацији војске омогућила писмена преписка, претпостављам да је Инспекција Војних Пошта дошла на идеју да Војне Станице прикупљају ту писмоносну пошиљку, те уједно дала и дозволу за употребу поменутих СДЖ жигова, или у почетку правоугаоних штамбиља на истој.

Може се поставити питање зашто инспекција Војних Пошта није издала налог да се направе жигови исти као за Војне Поште, само што би уместо тога писало Војна Станица2 Одговор може да буде само у томе да то није рентабилно и можда временски изводљиво а ово је претстављало једноставно решење.

Свакако је интересантно питање да ли су Војне Станице располагале са маркама или целинама, као Војне Поште2 По правилнику за војну службу, став 4, каже се да су војници ослобођени од поштанских такса у унутрашњем саобраћају, а исте пошиљке у међународном саобраћају подлежу плаћању поштански такса.

Целина упућена из Војне Станице Александрово, не би требала да буде неки репер, јер је можда добијена у писму, или набављена на неки други начин.

На крају, цитираћу задњу реченицу из текста Др Јована Величковића коју нећу да коментаришем. То остављам читаоцу да сам извлачи закључке.

"Писма и карте из периода 1912/1913 са правоугаоним или округлим жигом железничких станица веома се ретко налазе".

Захваљујем се Др Јовану Величковићу за његово реаговање и исправку што сам лао погрешну информацију, и надам се да ћу добити одговоре на постављена питања.

ПОСЕТИТЕ Ш ВАНРЕДНИ СУСРЕТ ФИЛАТЕЛИСТА И ДРУГИХ КОЛЕКЦИОНАРА 2 -3. СЕТЕМБАР 1995. У БЕОГРАДУ ХОТЕЛ "ЈУГОСЛАВИЈА" ОД 9.00 ДО 16.00 ЧАСОВА

30. СУСРЕТ ФИЛАТЕЛИСТА И НУМИЗМАТИЧАРА 7-8. ОКТОБАР 1995. У БЕОГРАДУ ХОТЕЛ "ЈУГОСЛАВИЈА" ОД 9.00 ДО 17.00 ЧАСОВА

Претплата за столове од 20.9.1995. ПРИЈАВЕ И ОБАВЕШТЕЊА: Савез филателиста Србије (011) .638-751 или Петар Стојковић (011) 437-278

Попуст па смештај учесника 20%