Filatelista

Поводом чланка "Предфилателија да или He?" r. Миомира Арсића из Новог Сада, мислим да је било крајње време започети дискусију о, бар ја тако мислим (а иг. Арсић), погрешном коришћењу термина предфилателија.

Мако сам био спреман да прихватим предлоге "пра" или "пре" (никако "пред“), мислим да је одлично и најбоље решење "рана филателија".

Хтео бих да мало употпуним објашњење г. Арсића о етимологији речи "филателија". Наиме, реч се састоји из три дела" филос (ориг. пхилос) значи љубав, а је негација, а теленн значи плаћати таксу. Француз Жорж Ерпен (беогве5 Негрт) који је творац те сложенице из 1864. године мислио је на: "Плаћање писма унапред омогућава примаоцу да га добије без таксе - бесплатно". Ово значи да је феномен слања пошиљки независан од марака (потпуно исправно размишљање г. Арсића), јер су оне (пошиљке) светом кружиле и у периоду пре лепљења марака и зато би термин "рана филателија" био одговарајући.

Још нешто бих хтео да додам - постоји и период пре 1840. године (имам ту срећу да у збирци чувам неколико писама из тог доба: писмо из шабца за Земун из 1818, Свилајнца за Карловац из 1833...). Иако су поште Аустрије и Турске биле задужене за ово подручије - њихови Татари су преносили писма - то је подручије наше (под окупацијом или туторством). Историја поштанског саобраћаја или "рана филателија" Србије треба и мора да обухвати и тај веома интересантан период.

Писмо из Јужне Америке

ЊЕГОШЕВА ИЗЛОЖБА У ПЕРУАНСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ

Филателистичко друштво у Лими, главном граду Републике Перу, прошле године је приредило изложбу књига, марака и слика, које се односе на Црну Гору. Повод за ову изложбу била је годишњица рођења славног црногорског песника и филозофа, владике Петра Петровића Његоша. Изложба је трајала три недеље, и у њену част је Главна пошта Перуа гравирала специјални печат, на којем је, уз одговарајући текст на шпанском језику, био приказан Његошев маузолеј према слици Мила Милуновића.

Изложба марака обухватила је сва издања Црне Горе до стварања Југославије, као и италијанске и немачке окупационе серије. Осим тога, биле су изложене марке Југославије са црногорским мотивима.

Изложбу је отворио генерални директор перуанске поште г. Г. Акуња, а у име филателистичког друштва пригодан говор одржао је председник истога, Г. Виктор Завала. Том приликом је дат скроман пријем, који је перуанцима дао прилику да се упознају са црногорским првијенцем, који је наишао на опште допадање.

SNABDEVAJTE SE POŠTANSKIM МАНКАМА, FILATELILSTIČKIM PRIBOROM | ЦТЕВАТОВОМ U

PRODAVNICI "F/LATEL/JA"

BEOGRAD, Makedonska 5, тејетоп 632"168