Filatelista

Димитрије Павловић, дипл инж.арх.

НОВОСТИ ИЗ СТАРЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

(наставак)

НЕОБЈАВЉЕНЕ ГРЕШКЕ НА МАРКАМА ЗА ВАЗДУШНУ ПОШТУ ИЗ 1937. ГОДИНЕ

На авионским маркама из Краљевине Југославије регистровано је веома мало типичних грешака, па су те марке ретке. Најређе марке су према описима тих грешака добиле и своје надимке, па тако постоји у првом редовном издању за ваздушну пошту из 1934.г. тзв. "Горући авион", а ан следећем пригодном издању из 1935.г. (авион над Опленцом црном оквиру) марка са грешком у натпису "Југослазија".

У следећој емисији авионских марака из 19377. (1 издање) до сада је била регистрована само једна грешка и то на марки од 0,5 дин. Наиме, иза броја на тој марки стоји у латиничној назнаци "дли" уместо "дин".

Међутим, у овој серији постоје марке које се разликују од основних марака описаних у филателистичкој литератури. Самим тим, заслужиле су да се о њима напише по која реч а по нека и да уђе у следећи каталог.

1 На већ поменутој марки од 0,5 дин. постоји још једна грешка у виду беле мрље која се налази у дну нуле иза цифре пет. (види сл. 1)

IL Свисмо уочили да се у овој серији исте слике, само у другој боји, користе за по две динарске боје. Но поређењем марака од 1 дин. и 10 дин. које као заједничку слику имају панораму острва Раб, видимо да нису исте. Наиме, код марке од 1 дин. (зелена) лепо се види да после обојеног рама постоји још један оквир рама у белој боји, док код вредности марке од 10 дин. белог рама нема. (види сл. 2)

Ш Постоји марка од 5 дин. (тамнољубичаста - авион над Охридским језером) у двоструком претиску. Овај претисак, тамне боје лепо се уочава како на раму слике тако и на осенченим деловима слике. Померена сенка од авионског крила покрила је три прозора на трупу авиона па тако добијамо " Авион без прозора". (види сл. 3)

У досадашњем двобоју у реткости, "Горући авион" је био "за прса" испред "Југославије". Сада се у трку умешао још један такмичар - "Авион без прозора"! Како се двоструки претисак каталогизира, требало би да ова марка после броја 210 у "Тугомаркином" каталогу нађе своје место.

ж

жож

НЕОБЈАВЉЕНА ГРЕШКА НА МАРКИ БР. 287, ИЗ СЕРИЈЕ "ЈУГОСЛОВЕНСКА ЛИГА ЗА ЗАШТИТУ ДЕЦЕ"

Кад је већ реч о двоструком отиску, ево још једне допуне. У серији пригодног издања у корист Југословенске лиге за заштиту деце из 1940.г. "Југомаркин" каталог је регистровао на марки бр. 289 ("деца на плажи" 2+2 дин. смеђејоргованаста) двоструки отисак.

Исти двоструки отисак треба регистровати и на марки бр. 287 (иста слика, 1+1 дин. зелена) Види сл. 4.

14