Filatelista

Као иу већини случајева дупли претисак се најбоље примећује на правим линијама. У овом случају померање је по хоризонтали. Појављује се дупли рам слике а па једрилици у дубини слике уместо једне виде се две катарке.

Двоструки претисак на овим маркама није тако редак, али је свакако вреднији од основне марке.

НЕОБЈАВЉЕНА ГРЕШКА НА ПОРТО МАРКИ ИЗ 1931. ГОДИНЕ

Ако сакупљате марке Краљевине Југославије па Вас неко пита да ли у Вашој збирци још пешто педостаје, поносни одговор је углавном: ... "имам све!"

Међутим, задовољства углавном кратко трају и редовно их пеко поквари. Ево примера.

Код порто марака из 1931. у каталогу је за истраживача изазован наслов. (S. Државни грб, нацрт С. Павловића (Бгд), гравера Д. Вагнер (Бгд), клишен израђепи у Бечу, тисак Државне Маркарпице (Бгд). Пошто је и овде био могућ судски спор јер је у првом издању био потписан запатлија - гравер, а не гравер слике - уметник, клише је прерађен за друго издање без икаквог потписа. Те марке је ваљало претражити и, евептуално, наћи пеке неједнакости. Пажљиво сам испитао већу количину тих марака и пашао на марки од (),5 дин. - љубичаста да двоглави орао па левој пози има шест уместо пет канџи. (види сл. 5)

Ову грешку сам упоређивао са преко хиљаду основних марака, али пошто њихов тираж пије објављен пе може се пеким рачупом претпоставити однос реткости. Можемо се само попадати да је пема у великом броју.

Сл:2