Filatelista

Код београдског франко издања из 1926. године настала је пракса штампања "Министарских албума" у форми незупчаних четвераца, за сваку марку. За ово издање је израђено 30 таквих албума и практично је немогуће видети их на тржишту. Код каснијих издања франко и пригодних марака пракса је била да се овакви албуми (састављени од незупчаних четвераца) штампају у 100, 150, 200 и ретко 250 примерака, о чему је за свако издање посебно, одлучивао Министар пошта.

Из предратног периода познате су и појединачне марке из серија (углавном франко марке) које су целе или делимично незупчане. Углавном се ради о крајевима табака, или је машина за перфорацију прескочила један ред "зуба" у оквиру табака. Од оваквих марака одсецањем осталих "зуба" несавесни "филателисти" су правили комплетно незупчане примерке, па је често веома тешко установити да ли се ради о стварно незупчаној марки или о намерно направљеном специјалитету. За овакве марке атест је неопходан.

Свакако најређа и у филателистичкој литератури слабо описана незупчана марка Југославије је ("ЗЕФИБ") Блок, број 1, из 1937. године. Блок потиче из "Министарског албума" и само 20 комада је урађено, (подаци из ратне емиграције из Лондона) незупчан је, укоричен појединачно (овог пута не у форми четверца) и то са оригиналном гумом. До сада су позната 4 оваква блока, 2 у комплетпом албуму (са корицама) и 2 исечена из "Министарског албума" (сви су пореклом из Лондона и није познато да ли су 1937. године дељени министрима). Сви су са оригиналном гумом и са одговарајућом димензијом блока 109:149 мм. Једино објашњење за ово одступање од праксе, а и за овако мали тираж, је закеснела одлука министра поште да и овај блок буде издат у форми "Министартског албума" па како су сви блокови већ одштампани, гумирани и зупчани, само случајно преосталих 20 је преузето незупчапо и на брзипу су направљени албуми.

Појединачне вредности из неких серија су издавани у 2 и више засебних "Министартских албума" јер нису све вредности истог датума штампапе. На пример П авионска серија из 1937. вредности од 50 пара до 30 динара издата је у једном албуму а вредности од 40 и 50 динара штампане су 1940. године у засебном албуму.

Све марке исечене из "Министарских албума" у појединачним серијама или у четверцу са довољно широким рубовима могу се сматрати редовним незупчаним издаљима, штампаним и сачуваним у врло малом броју. Овакве марке представљају украс и широко поље специјализације у озбиљним збиркама Југославије 1921-1941. године.

Страни а све више и домаћи филателисти пезупчане марке Југославије укључују, као не заобилазне, у своје збирке, покушавајући да их сакупе у што већем броју како би својим колекцијама дали интернационални Карактер, а и већи број посна па светским изложбама.

Литература:

1. "Приручник марака југославенских земаља" свеске 8 и 9, Издање Филателистички Савез Хрватске 1948. год.

2. "Каталог поштанских марака југословенских земаља", Издање "Југомарка" 1991. год.

3. "СФИБОВ приручник и каталог марака Југославије", Издање Пешић и Чучаковић 1942. год.

4. "ХАИМОВ приручник и ценовник поштанских марака Југославије", Издање трговима марака Хаимов 1941. год.

5. "Историски преглед поштанских марака Краљевине Југославије 1921-1937.", Издање Миодраг Ч. Пешић 1937. год.

6. "Цеповник трговине марака ФИЛАТЕЛИЈА", Издање трговина "Филателија" Теразије 1937. год.

7. Грађа и подацииз ПТТ Музеја Београд и из збирке аутора овог чланка

17