Filatelista

Александар М. Крстић, Београд

НЕЗУПЧАНЕ МАРКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ 1921 - 1941.

Од првог заједничког издања марака државе СХС, све до почетка 2. Светског рата познате су незупчане марке Југославије, различитог порекла, и врста, појединачне или у комплетним серијама.

Предмет овог истраживања су само незупчане марке дефинитивних издања на оригиналном (или скоро оригиналном) папиру, у оригиналним бојама, величини и изгледу, а као код зупчаних марака. У овом периоду постоји обиље незупчаних есеја, усвојених или не усвојених пробних отисака, на најразличитијим врстама папира ни у разним бојама. Овакве марке не спадају у класификацију потпуно готових, финално израђених, али незучаних марака, па о њима овде неће бити речи.

Све незупчане марке Југославије, у предратном периоду, деле се на две групе:

1. Марке дефинитивних издања израђене у оригиналним табацима, у оригиналним бојама са и без гуме, које нису прошле фазу зупчања, па су остале неперфорисане, углавном случајно. Као такве су доспеле на тржиште у време изласка зупчаних марака, или су касније продате из поштанског депоа.

2. Марке из такозваних "Министарских албума“ штампане на оригиналној хартији у оригиналним бојама, незучане, отиснуте појединачно (код неких издања) или у форми четверца са великим рандовима (код већине издања). Овакве незупчане марке, повезане и укоричене у специјалну књижицу са отиском државног грба, често и са пригодним текстом, поклањане су министрима, политичарима и високим поштанским чиновницима широм Југославије. Ова пракса је задржана до 1941. године када је министарски албум за 1 филателистичку изложбу у Загребу направљен од незупчаних блокчића у разним не оригиналним бојама, на картон папиру. После овог, даљих издања незупчаних марака није било, до почетка рата.

Прве незупчане марке Краљевине СХС (издање 1921. године) заједно са целим издањем зупчаних марака, "American Bank Note Co." H TO, 5000 комлетних серија у табацима од 100 ком. као и прву пригодну серију ("за инвалиде"), такође 5000 серија. Све ове марке су биле не гумиране, а касније су се појавиле и приватно гумиране у комплетним табацима, доста се често срећу на тржишту.

За прва четири издања из 1921., 1923. и 1924. године "Министартски албуми" су израђени у веома малом тиражу 10-30 ком. у којима је свака марка, у оквиру комплетпе серије, само по једанпут отиснута и то на нешто дебљем папиру од зупчаних мара“ ка. Незупчане марке из ових албума представљају реткост. У литератури се помињу франко марке из 1924. "Лондонско издање" са примедбом да је главни депо "наводно" од сваке вредности примио од штампарије, по неколико незупчаних табака. Тврди се да су се појављивале на тржишту, али аутору овог чланка такве марке до сада нису познате, можда ће накнадна истраживања и отварање старих жбирки донети нова сазнања.

Прве франко марке штампане у Београду 1926. године су познате незупчане у комплетним сријама (са нешто другачијом, компактном гумом у односу на зупчане). Познат је један табак од 100 ком. свих вредности. Такође су познате (са истом гумом) три пезупчане марке из 1926. (тзв П порто) и то 5, 25 и 50 дин., свака у табаку од 100 ком. (цела серија пије позната).

16