Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА · FILATELISTA

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

СЕПТЕМБАР 1995. 221/222

Реч уредника

Нови '"Филателиста" појављује се у релативно кратком временском размаку после двоброја 219/220. Ако се имају у виду материјалне тешкоће, које већ дуже време прате рад канцеларије СФС и самим тим издавање часописа, онда је видљиво колики напор улажу Председништво СФС и Редакција да се не угаси, за сада, једини часопис ове врсте код нас.

Спиритус мовенс свега што се у том погледу предузима је његов председник, г. Владимир Мојсовић. Зналачки вођен маркетинг од стране овог истинског поклоника филателије омогућава наш опстанак. И то, како сте се и сами могли уверити, не било какав. Разуме се да мислимо на новине у садржају часописа и редовније излажење. Трећи узастопни двоброј је само потврда ове наше тврдње. Он је заиста нешто с чиме бисмо могли бити задовољни и у најбољим годинама.

Пријатна је околност да такво ангажовање људи, у Савезу и око часописа, прати завидан број сталних сарадника. Реч је о ауторима чији су написи добро познати филателистичкој јавности. Њихови драгоцени радови, на овај начин постају доступни великом броју филателиста. У редакцији настојимо, колико год можемо, да кроз стручне прилоге изразимо сву разноврсност и богатство наше филателије, стављајући притом нагласак на она подручја чије проучавање, сакупљање и излагање има велики занчај за нашу поштанску историју и трајну филателистичку и културну вредност,

Централни филателистички догађај ове године у нашој земљи је предстојећа Осма југословенска изложба у Будви. Није само реч о врхунској филателистичкој бијеналној представи већ и о прворазредном културном догађају. Све оно што су југословенски филателисти вредно стварали током протеклих година добиће своју завршницу на овој изложби. За ЈУФИЗ УШ пријављене су врхунске југословенске збирке. Доста је нових излагача. Многе познате збирке су обогаћене и допуњене до сада недовољно познатим примерцима. Додамо ли овоме податак да број пријављених збирки премашује број изложбених витрина, разумљиво је очекивање да ће ЈУФИЗ У, по свом квалитету, падмашити досадашње националне изложбе. Остало је само па организатору да објави да су све припреме извршене и да, потом, изложба буде отворена за посетиоце у прелепој дворани хотела "Авала" у Будви.