Filatelista

Сл.3 Марка са ликом Краља Петра, услужно жигосана жигом станице Београд СД Ж.

Милан Вукосављевић, Београд

ВОЈНА СТАНИЦА АЛЕКСАНДРОВО

У последњем двоброју "Филателисте" штампан је мој чланак о истраживању

које сам предузео подстакнут налазом српске дописне карте са жигом Александрово / Александрово 10. МГ1913. Недовољно познат карактер и употреба овог жига и надасве реткост овог материјала, уверен сам, правдавају простор који ми је остављен за "извођење доказа".

Већ према наслову овога прилога, пажљивији читалац ће приметити да се нешто догодило са мојим претходним чланком "ВОЈНА ПОШТА АЛЕКСАНДРОВО". Ево шта се збило.

Издвојио сам реаговање цењеног филателистичког стручњака Др Јована Величковића, које ми је, љубазношћу редакције, предочено пре његовог објављивања. Др Величковић износи став да се не ради о жигу Војне Поште. И то је битно. У љеговој аргументацији постоје елементи који се могу оспорити али нису одлучујући за

суштину проблема. Међутим није у праву када наводи следеће: " .. не ради се о поштанском, односно војно поштанском жигу, већ о жигу Српских државних железница, односно железничком жигу станице Александрово ... ". Навод да се не

ради о поштанском жигу може да буде само делимично тачан, ако се тај жиг посматра са становишта каквог је типа жиг. Али ако се посматра са становишта његове функције онда је то типичан провизоран поштански жиг.

Једна је ствар када се тај жиг удара на разна службена железничка документа, а сасвим друга када се тај жиг удара на поштанске објекте (војпичке карте, карте са утиснутом вреднотом - целине или писма), значи на класичну поштанску преписку. Сам опис манипулације, који је дао Др Јован Величковић, са помепутим поштанским објектима указује на поштанску манипулацију, с тим што пије споменуто поштанско сандуче.

Поређење жигова војних станица Прешево, Обилић, Александрово, са жигом СДЖ железничке станице Београд опет може да се врши само ако је у питању тип жига, али не и њихова функција. Уосталом, од стране аутора је и речено да је фрагмент услужно жигосан, што преведено значи да се жигови СДЖ Краљевине Србије нису користили за поништавање поштанских објеката, у Краљевипи Србији.

~