Filatelista

Да би нека дискутабилна тема имала своју подлогу увек је потребно навести службене податке који јој дају аутентичност. У случају Војне Поште Александрово такве податке нисам имао и промашио сам. Нисам знао за Војне Станице и употребу СДЖ на њима. Изненађује ме да Др Јован Величковић своје образложење и тврдње не поткрепљује неким таквим службеним актом, записом или слично. То аутори било које области назначе у фусноти. Да би нешто више сазнао о томе, трагао сам за службеним документима тога периода 1912/13 у ШТТ музеју и железничком музеју. У поменутим институцијама, о употреби СДЖ жигова на ново заузетим територијама 1912/13 нисам нашао ништа. Речено ми је да чак немају ни те године регистроване у библиотекама.

Зато сам се одлучио на пар питања, на које ћу покушати да дам неке логичке одговоре, а Др Јована Величковића би замолио да на иста ова питања да своје одговоре, поткрепљене службеним документима ако са њима располаже, а ако не да изнесе своје мишљење.

"1. Које су структуре држале "железничке станице" и какав је био састав особља персонала 2. Каква је сврха и циљ жигова СДЖ на поменутим поштанским објектима приказаним на овим сликама 2

3. Ко је особљу "железничких станица“ дао одобрење да прикупља поштанску преписку и па исту ставља жиг СДЖУ

1. Све заузете железничке станице држала је војска. Као што је приликом мобилизације за потребе војног санитета мобилисан професионални кадар, тако је и за потребе железничког и поштанског саобраћаја мобилисан професионални кадар у опом броју који су то дозвољавале могућности. Према томе новоосвојене железничке станице нису имале ранг железничких станица него војних станица. То значи да је у војним станицама радило војно особље које је у оквиру своје делатности било професионално.

На слици 1 видимо војничку дописну карту, па којој се налази правоугаони војни штамбиљ Прешево, а у простору, само за адресу (одакле се шаље) назначена је војна станица Прешево.

На слици 2 приказана је дописна карта Србије (целина) упућена чиновнику Војне Станице Обилић, као и долазни жиг Војне Станице.

Аналогно томе имамо и војну станицу Александрово, као и остале Војне „Станице па пругама Куманово - Скопље и Скопље - ђевђелија, а не "железничке станице".

2. Мапипулативне операције са поменутим жиговима имале су за сврху и циљ да означе пријем писмоносне пошиљке, да пониште вредноту (марку) и тако опреме за даљу експедицију, али као што видимо и означе долаз те пошиљке. Класична поштанска операција. Значи ово је класичан поштански провизоран жиг (провизоран зато што је имао и другу функцију - да се удара на службена документа за шта је и био памењеп) војног ранга тј. жиг Војне Станице. Свестан сам да ће ова реченица изазвати реакцију код ауторитета који проучавају жигове Војних Пошта, али нека ми докажу

супротно.