Filatelista

28

децембра ради операција у источној Босни.

Војна област 13. корпуса дала је обавештења командама подручја:

Да се писма упућена борцима могу предавати среским командама места ради цензурисања, која су даље предавана командама подручја.

Док се 14. корпус налазио у Србији добијао је директива за цензурисање од ГШ Србије, а премештањем у источну Босну од војне области 3 корпуса.1

в Цензура у јединицама Главног штаба Македоније

Средином октобра 1944. године била су формирана три корпуса који су били под непосредном командом Главног штаба Македоније, који је наредио 11. јануара 1945. године да се формирају збирне војне поште при цивилним посттама у Скопљу, Битољу и Штипу. Поред осталог у наредби под тачком 6 било је наређено да штабови дивизија и бригада поставе цензоре ради контроле приватне кореспонденције. 17

Б Цензура у позадини

На подручјима копнене војске, где је цензура била организована још у току рата, после ослобођења од непријатеља била је реорганизована као на пример на територији 8 корпуса. На подручјима где су се још увек водиле борбе као на пример на подручју 3. корпуса у источној Босни, цензура се спроводила према ратним могућностима. У Словенији цензура је успостављена крајем рата.

а Ослобођене територије

Док нису били организовани цензорски пунктови, цензура се вршила при командама подручја и места. Отварањем поштанског саобраћаја при поштама су били формирани цензорски пунктови. На ослобођеним територијама Србије и Македониј фромирани су крајем 1944. године.

6 Неослобођене територије

Војна област 2. ударног корпуса

На подручју ове војне области (Црна Гора) птт ЦАСНО је било обавештено 21. марта 1945. године да ће бити успостављена војна цензура. На овој територији било је формирано осам команди подручја.15 Команде подручја су извештавале у којима се местима врши цензура поштанских пошиљака.

Тамо где нису били постављени цензори сва приватна пошта слала се на цензурисање Опуномоћству ОЗНЕ.Р

Војна област 3. ударног корпуса

Штаб корпуса известио је Обласни НОО-ор у Тузли 17. јануара 1945. године да је при корпусној војној области организован Одсек за цензуру и да су постављени цензори при командама подручја и места.2!

Према извештају Мајевичког подручја, по доласку у Брчко ову је дужност