Filatelista

27

а Цензуре у армијама

1. армија

По Ослобођењу Београда, 20. октобра, штаб 1. пролетерског корпуса изашао је из састаба прве армијске групе и преформиран је у штаб прве армије.

Према “Уредби о војној цензури" цензура је била спроведена и у јединицама ове армије. Ради спровођења цензуре Команда позадине ове армије доставила је 13. фебруара 1945. обавештење дивизијама! да је код ове команде организовано одељење војне поште ради пријема, цензурисања и експедиције поште. Уз ово обавештење издато је и наређење о поступку са поштанским пошиљкама и цензурисању у смислу постојеће уредбе!

2. армија

Постављени су војни цензори при штабовима корпуса и дивизија, корпусних и дивизијских војних области, бригада и дивизиона. Војне области дивизија постављале су цензоре при командама подручја.

Сва приватна војна пошта требала је да се прикупља у наведеним штабовима где је била цензурисана.

Војне области корпуса упознале су са уредбом о војној цензури све команде подручја и местал12

У вези постављања војних цензора штаб 5. корпуса 18. априла упознао је војне јединице и установе да у смислу члана 2 Уродбе о војној цензури цензуру неће више врштити органи ОЗНЕ, како је то било предвиђено расписом корпуса од 13. фебруара већ војни цензори код свих горе наведених штабова13

Овом наредбом било је потребно да војне области преко команди подручја и места одмах постави војне цензоре у свим поштама своје области.

3. армија

Штаб 12. корпуса и део Главног штаба Војводине образовали су штаб 3. армије, а у оперативном погледу ушли су 6. и 10. корпус.

Цензура штаба армије је 6. фебруара 1945. године доставила корпусима допис који се односио на спровођење цензуре у јединицама ове армије, а дао је извесна детаљнија тумачења уредбе и њене примене4

4. армија

Армија је формирана од штаба 8. корпуса - са јединицама из његовог састава и дела штаба Главног штаба Хрватске.

Уредба о војној цензури је била достављена штабовима корпуса и дивизија, које Су се налазиле у саставу или оперативно придодате армији.

6 Цензура у јединицама Главног штаба Србије

13. и 14. корпуси који су били формирани 6. септембра 1944. године , после расформирања јединице 13. корлуса 3. децембра, остале су под командом ГШ Србије, |док је 14. корпус ушао у састав Јужне оперативне групе, која је била формирана 7.