Filatelista

43

Читаоци часописа "Енигма" за нашу најлепшу марку у прошлој години избрали су марку од пет динара из серије посвећене Хиландару (са “црним бројкама"). Друго место је заузела марка номинале 1,50 динара са мотивом кобиле и ждребета из серије "Фауна" док је треће место припало блоку посвећен кошаркашима. Формиран је и посебан жири од људи који се аквино баве или су на неки други начин везани за филателију. Овај жири је за најлепшу марку прогласио репродукцију “Кићење невесте“, друго место је поново заузела марка са мотивом кобиле и ждребета док треће место деле карнет железнице мирка поводом 50 година Савеза филателиста Србије.

36.

НОВЕ ЦЕЛИНЕ

А југословенских пошта, телеграфа и телефона је поводом планираног, али због агресорског напада на нашу земљу одложеног, 45. светског првенства у стоном тенису - ВЕЗТ '99 издала пригодну поштанску целину. У питању је коверат са уштампаном “А" марком на којој је као мотив представљена новоизграђена хала “Београдска арена" у Новом Београду; у којој је требало да се одржи првенство. У доњем десном углу приказан је знак првенства и текст “Првенство у стоном тенису, ВЕЗТ '99 Београд“ ћириличним писмом.

Аутор ликовног решења ове целине је Радомир Бојанић, акадесмки сликар из Београда. Штампање је извршено у штампарији “Младост" у Ћуприји у тиражу од 500.000 комада. Писмо је намењено за унутрашњи поштански саобраћај и може се користити без доплате франкатуре уколико је у оквиру прве стопе тежине (до 20 грама).

Током агресије на нашу земљу појавила се дописница без ознаке номинале за потребе припадника војске Југославије. Уместо поштанске марке користи се жиг војне поште на основу којег дописница стиже до адресанта редовном поштом. Због тога она се може сматрати филателистичком целином јер је намењена за унутрашњи поштански саобраћај (видети последњу страницу).

Зло.