Filatelista

44

Иван Тангл, Нови Сад ПРЕСТАНАК УПОТРЕБЕ МАРАКА СА НАЗИВОМ

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА

У више текстова о поштанском саобраћају у РС Крајини објављеним у овом и другим филателистичким гласилима, изнета су међусобно искључива мишљења о “проблематици"“ назива (имена) РСК-СБО. Добио сам од стране колега који се баве овом облашћу примедбе да сам у једном прилогу (ЕЏа Нођђу бр. 2/97) нетачно навео како су марке са називом РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА престале да важе почетком марта 1997. године. Наводно, “познато је да су те марке престале да важе последњег дана фебруара, од када важи назив Сремско-барањска област (СБО), јер за то постоје и документи".

У међувремену су се појавили “Каталог МБ" у Београду, затим и четврто издање британског каталога марака “5!ашеу С Фб5оп" који обрађује балканске земље, где су евидентирана издања РСК, и коначно извршена је и каталогизација у Михелу. Интерес за марке РСК, а тиме и за писма је порастао, па стога желим да о теми престанка важења марака са називом Република Српска Крајина (РСК) изнесем своја сазнања у уверењу да ће сакупљачима ове области користити.

Одлуком владе РСК, под ингеренцијом Министарстава саобраћаја и везе у Книну, формирана су два јавна предузећа ПТТ саобраћаја, и то 15. 10. 1991. године ЈП “Крајина“ у Книну које обухвата западна подручја (далматинско залеђе, Лика, Банија и Кордун, западна Славонија) и 1. јануара 1992. године ЈП “СО Славонија, Барања и Западни Срем" у Вуковару. Ова два предузећа су пословала равноправно, свако на својој територији. Након губитка западних територија, појам Републике Српске Крајине сведен је на подунавску регију - бивши УНПРОФОР-ов сектор за исток. Према Ердутском споразуму ова територија доспева под власт Прелазне Управе УН за (регион) Источну Славонију (Барању и Западни Срем) - скраћено УНТАЕС, до коначне реинтеграције у Републику Хрватску, а под административним називом Сремско-Барањаска област.

Спор око коришћења назива РСК траје дакле од почетка 1996. године, када је вршен притасак са више страна на Вуковар, да се престане са коришћењем назива РС Крајина свугде, па и на поштанским маркама, а уведе у употребу назив СБО. Преговори вођени у то време на релацији ХПТ - ПТГ Вуковар уз помоћ УНТАЕС-а резултирали су успоставом поштанског саобраћаја према Хрватској 10. маја 1996. али без коришћења поштанских марака. У саобраћају се обострано користе жигови о плаћеној поштарини - за крајинску страну посебно урађени са амблемом УН (илустрација на крају текста) уз редован поштански жиг, а наплаћује | важећа тарифа за писма прве стопе за међународни (!) саобраћај од 2,50 динара.