Filatelista

20

Војислав Беговић, Београд ЈУФИЗ Х НА ПРОЛЕЋЕ

Због агресије на нашу земљу и стања које је наступило по престанку разарања, Председништво Савеза филателиста Југославије је донело одлуку да Десету југословенску филателистичку изложбу, која је требала да се одржи од 24. до 30. септембра ове године, одложи на пролеће 2000. године. Овој одлуци претходила је седница Организационог одбора ЈУФИЗ-а Х на којој су, просле опсежног разматрања извршених припрема и процене излагачке спремности прелиминарно пријављених излагача, дате препоруке за утврђивање новог термина за одржавање ЈУФИЗ-а Х.

Председник Организационог одбора ЈУФИЗ-а Х, др Јован Величковић, обавестио је Председништво СФЈ о пословима који су предузети и доведени у стање извршности непосредно пред НАТО агресију. Организациони одбор је констатовао да су до тога момента припреме текле по утврђеном плану. До тада су обављени следећи послови:

1) Обезбеђена изложбена сала и уплаћен уговорени аванс,

2) Донесен је и објављен Правилник ЈУФИЗ-а Х,

3) Упућени су прелиминарни позиви излагачима,

4) Урађен је логотип Изложбе и прототип медаље,

5) Именовано је уредништво Каталога и

6) Обављен је разговор са Савезом филателиста Србије о начину ућешћа СФС у припреми ЈУФИЗ-а Х.

На основу закључка Организациног одбора, председник (Ј. Величковић) и секретар (8. Беговић) обавили су неопходне разговоре са Управом Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић", после чега је и писменим путем затражен нов термин за Изложбу, између 15. априла и 15 маја 2000. године. Приликом утврђивања оквирног термина водило се рачуна о распореду међународних изложби од којих многе носе атрибут "миленијумске" изложбе.

Када је до одлагања морало доћи и када термин наше националне изложбе пада у 2000., поред тога што је она по броју (десета) јубиларна, констатовано је да онда постоји разлог више да се њеној организацији приступи веома одговорно.

Са стране Уметничког павиљона потврђено је да ће СФЈ добити свој излагачки термин у траженом периоду, с тим што ће тачан датум отварања и затварања изложби бити познат током јесени када Управа УЛУС-а донесе комплетан програм Галерије за 2000. годину.

Председништво. СФЈ је донело Одлуку о прихватању новог, оквирног

|