Filatelista

49

КАКО САКУПЉАТИ МАКСИМУМ КАРТЕ

За укључивање у максимафилију, која чини једну грану филателије, важно је знати:

“Интернационални Статут максимафилије и његове анексе. Статут је усвојен 1974. године;

- Након доношења Статута Међународно удружење филателиста (ФИП) је донео и консолидовао правила и препоруке које се морају поштовати и налазе се у СКЕУ правилима (општа правила за валоризовање учествовања у такмичењима), ЗЕЕУ правилима ( посебни прописи за валоризовање максимафилије) и ЗЈрРЕРМЕ5 правилима (упиство за оцењивање учесника максимафилије на изложбама)

Треба имати у виду да једну максимум-карту може да сачини и сам сакупљач и да се овакве максимум-карте ретко налазе на филателистичком тржишту. Максимум-карте могу да буду и званичне односно да их издаје пошта, али оне не испуњавају увек препоруке ФИП-е.

Обично се максимум карте сакупљају разменом са другим колекционарима, преко клубова и удружења специјализованих за максимафилију као и сопственом израдом. Тешкоће око размене и сакупљања са спољним колекционарима не треба да уплаше почетника, било да се ради о тешкоћама због различитих средстава плаћања или због различитих језика у размени коресподенције. Управо је и најпрактичнија размена путем коресподенције (дописивања). Уколико се одлучите за сакупљање макси карата треба изабрати мотив сакупљања. Колекције се обично класификују по једној или више земаља или по тематици, при чему збирка може бити специјализована или општа. На једној такмичарској изложби, што је стандардизовано правилима, минимални број изложбених витрина је пет. Свака витрина садржи 16 листова, а сваки лист две максимумкарте. Тако, искључујући један лист који служи за опис колекције (уводни лист), потребно је 158 максимум карата што није мали број. Баш због тога је потребно искористити сваку прилику и сачинити једну максимум карту.

Код избора максимум карте врло је важно, поред катактеристика за марку, разгледницу или жиг, имати у виду подударност мотива, места и времена. И још један савет: и када још увек не намеравате да учествујете на изложбама погледајде добро све што је важно и даје вредност и квалитет једној збирци максимафилије на изложби, на пример:

- избор мотива и како је презентиран;

- оригиналност;

- познавање и истраживање;

- како су очиване максимум карте и колико су ретке.

За све ово је пре свега потребно стрпљење.