Filatelista

Naše poštansko siroče 49

U SR Jugoslaviji praksa iz ranije države se, uglavnom, nastavila. Pored uobičajenih doplatnih maraka u korist Crvenog krsta ili za borbu protiv raka i tuberkuloze, kao i za Dečju nedelju, pojavile su se za Olimpijske igre u Barseloni, Budva, grad teatar, 100 godina Srpske književne zadruge, za invalide, za izbeglice, povodom 125 godina Narodnog pozorišta u Beogradu ı 100 godina Narodnog muzcjJa, pa sve do doplate za Hilandar.

U novoj državi šarenilo u izdavanju doplatnih maraka nije se ogledalo samo u povećavanju broja korisnika ove prakse, već ı vremena trajanja akcije, koja Je u početku bila ograničena na nedelju dana, zatim kod raka se produžila na mesec dana, pa do Hilandara za koji se doplata prikuplja već godinu dana.

Neujednačen tretman ovih maraka, medjutim, ne završava se na broju korisnika ili vremenu trajanja naplate, već i na teritoriji. Svakako, izbor motiva za te marke, stereotipan, često preslikan sa plakata ıli korišćen isti niz godina, učinio Je da doplatne marke budu ı kod filatelista tretirane kao nepoželjne. Pogotovo, što ih pošta ne žigoše, već lepi negde sa strane ı često poništi precrtavanjem flomasterom, čime gube svaku filatelističku vrednost. Istini za volju, poslednjih godina su marke za borbu protiv raka ı po neka za Crveni krst ili tuberkulozu osvežene likovima zaslužnih ljudi iz prošlosti.

Činjenica da se preko doplatnih maraka mogu sakupiti značajna finansijska sredstva nije ni malo pomogla da se odnos učesnika u tom poslu promeni prema njima. Često se dogadja da te marke čak ne budu na vreme distribuirane ili su isporuke poštama nedovoljne, pa im se vreme trajanja doplate na taj način skraćuje, a samim tim i prihod. Zvanično, po isteku roka upotrebe te marke se spaljuju, odnosno ono što pretekne od njih. Drastičan primer Je bio prošlog septembra kada marka za Nedelju borbe protiv tuberkuloze uopšte nije ušla u promet, jer nije na vreme donet zakonski propis, pa Je cela štampana količina od preko 300.000 komada nominale 1 din. ostala u depou Jugomarke. kr

Pošto marke sa doplatnim viškom, zbog administrativnih teškoća ZJPTT neće prihvatiti, a prema doplatnim markama se svi odnose kao prema „poštanskom siročetu”, onda preostaje Jedino da se za humanitarne fondove namenski štampaju normalne prigodne marke, a sadašnja praksa ukine, kako je to urađeno u većini drugih zemalja.