Filatelista

46 МШАМ КАРОУАМОМС < O ra Si “i II cenzurnih žigova za mesta Niš, Prizren i Leskovac. U tabeli 1 Srbija, istog broja, Višacki navodi postojanje ovih troredih žigova i za druga mesta : Bitolj, Kavadar, Kumanovo, Negotin-Vardar, Pirot, Priština, Prizren. Prokuplje, Ražanj, Skoplje, Tetovo, Uroševac, Vranjska Banja i Vlasotince.Od momenta kada su objavljeni ovi podaci (1995 god) do danas, dosta toga se izmenilo, zahvaljujući pronalasku novih poštanskih materijala, a što dosada nije objavljeno. Tako se, na primer, u aukcionom katalogu "Studija filatelije" br. 8, pod brojem 83 pojavljuje žig ovog tipa za mesto Vlasina (2). Pored navedenih postoji i troredi žig ove vrste mesta Ohrid koji će biti bliže opisan.

Ovaj žig se nalazi na Dopisnoj karti kralja Petra sa kačketom br.75 (3) ı obrnuto Je otisnut u odnosu na tekst same karte (slika 1). Na poledjini karte nalazi se datum 9-VIII-1915, Ohrid. Upućena je bila narodnom poslaniku Todoru Stankoviću za Niš, i preadresovana za Vrnjce, o čemu, pored rukopisnih uputstava svedoči ı dolazni (tranzitni) žig Niša (datum nedovoljno čitak) ı dolazni žig Vrnjci od 14.8.15. Ovaj žig je crne boje i nosi, prema Višackom, broj 29. Dimenzije žiga su 38/50 mm. Pored žiga postoji i paraf cenzora olovkom crne boje.

СРБИЈА

„ ДОБЈИСНА , i da" “

чекевап “нову И Мата Зи

Ио ~

Slika 1 Crni cenzurni žig Ohrida Figure 1 Black censor mark of Ohrid

Cenzurni žig Varvarına

Na strani 25, g. V.Višacki u časopisu "Filatelista" (1) pod E. žigove sa oznakom cenzure i nazivom mesta — ravni navodi ı dva naziva ovih žigova: Pregledala/Glavna vojna cenzura/Niš i Pregledala/vojna cenzura/naziv mesta. Čini se da postoji ı treći naziv žigova sa oznakom cenzure I naziva mesta. Na razglednici