Filatelista

Prilog karakterizaciji cenzurnih žigova u Prvom svetskom ratu 47

Varvarina upućene iz Varvarina 12 avgusta 1915 godine B.Ceniću za Beograd nalazi se dosada neuočen (ili u literaturi. dosada neobjavljen) сепхшт #12 Ргеоједапо/уојпот сепхигот/Уагуатт (Slika 2). Na strani 39 istog broja "Filateliste" pod Varvarin pominje se jedino žig pod brojem 17 (Pregledala/vojna kontrola).

Ovaj žig ljubičaste boje razlikuje se od poznatih, kako tekstom, tako ı oblikom korišćenih slova. Dimenzije su mu 31/36/21. Na razglednici je i paraf cenzora olovkom crne boje.

. Serb 2 с ТА рт ррое LP, К 5 о а Ор: Фв У 2

ме. ак a у пељнћ А о, =:

помела ~ 2 Стана беен VV

Slika 2 Ljubičasti cenzurni žig PFarvarina Figure 1 Fiolet censor mark of Уатуатт

Cenzurni žigovi Kraljeva

U Tabeli 1 Srbija, g. V.Višacki (1) pod rednim brojem 17a,b navodi Kraljevo kao cenzurno mesto, gde 17a predstavlja slučaj bez cenzurnog žiga sa parafom, a 17b slučaj troredog žiga dimenzija 22/35/37, kao na slici 12, sa parafom ljubičaste boje, korišćen u periodu od 20.07 do 3.10.1915 godine. Očigledno је da je došlo do štamparske greške kod broja slike i dimenzija žiga jer cenzurni žig na slici 24 odgovara cenzurnom žigu Kraljeva u posmatranom periodu (slika 3). Uzgred, slika 24 se ne navodi ni u ovoj, ni u jednoj od sledećih tabela u ovom radu, ali se može naći trag na strani 24, gde su u podeli prema obliku, pod D, žigovi sa oznakom "Pregledala vojna cenzura", ravni, pod 24, prema dimenzijama 34/30/33 može predpostaviti da se radi o cenzurnom Žigu Kraljeva. Naravno, da ukoliko nije greška i ako postoji cenzurni Žig sa slike 12, onda svakako navedeni na slici 24 treba navesti.

Ovaj, sam po sebi neobičan i lep žig (slika 3), gde je pečatorezac očigledno svojoj mašti pustio na volju, razlikuje se od svih ostalih žigova atipičnim slovima, nekonsekventnošću njihovog korišćenja i medjusobnim odnosom izmedju slova. Na primer, u reči "pregledala", oba slova "E" su osetno manja od ostalih, a ı od slova "E" u reči "cenzura", ili prvo"A" je manje u odnosu na drugo "A" u istoj reči "Pregledala" i sl. ı pored veoma malog broja uzoraka, datuma poštanskih žigova