Filatelista

48 MILAN RADOVANOVIĆ

Kraljeva od 20.8.1915, 16.9.1915, 25.9.1915 i 2.10.1915 na vojničkim dopisnim kartama i jednoj razglednici, sa plavim parafima, dobija se dobro slaganje sa periodom korišćenja navedenih od strane g. V.Višackog (od 20.7 do 3.10.1915.

godine). ЈЕЛ ДАЛЕ

а: dial војна ата Божићу | ЦЕНЗУРА

а) b)

Slika 3 Ljubičasti cenzurni žig Kraljeva na vojničkoj dopisnoj karti (a) i izdvojen žig (b) Figure 3 Piolet censor mark of Kraljevo on military postcard (a) and separated censorF mark (b)

||

Predmet ovog priloga, naravno, nije ispravka ove greške, već ukazivanje na postojanje Još jednog cenzornog žiga Kraljeva, različitog od navedenog. Prvi poštanski objekat koji Je ukazao na mogućnost varijeteta je bilo pismo upućeno za Beograd ız Mataruške banje (Mataruge) sa cenzurnim žigom karmin-crvene boje i poštanskim žigom od 30.VI.I915 godine istog stilskog rešenja i, na prvi pogled, isto kao ı ranije opisan ljubičaste boje. Kako od strane g. Višackog nije bilo navedeno da su ı Mataruge imale cenzurni žig, prirodno je bilo zaključiti da je cenzura ovog pisma izvršena u Kraljevu, s obzirom na neposrednu blizinu Mataruga i Kraljeva. Ova pretpostavka se pokazala opravdanom po nalaženju istog karmin-crvenog cenzurnog žiga na razglednici (fotografiji) sa poštanskim žigom Kraljeva od 7.7.1915 godine.Pored razlike u boji, pažljivim posmatranjem uočene su i druge razlike (slika 4).

Пн ; 225 + гаје а Ји |: TJ STOJI а југу Чл 27 ВОДУ цЕМЗУР ЈА

А СА СЛАО А Убу],

му ДАРА А ЛА i

a) b) Slika 4 Karmin-crveni cenzurni žig Kraljeva na dopisnoj karti (a) i izdvojen žig (b) Figure 4 Carmin-red censor mark of Kraljevo on postcard (a)