Filatelista

10 РБОКВЕ КАГГСЕМС —–:– =Z=0Z0Z2Z2Z2z21011:%.--

Najveći broj kolekcionara se u obradi zbirki i njihovoj sistematizaciji koristi radovima O.Brandta kao i engleskih istraživača Colesa i Walkera. NJihova obrada turskih poštanskih žigova, podaci o periodu njihovog korišćenja, retkosti sačuvanog materijala, predstavljaju dobru osnovu izučavanja teme.

Ne želeći na bilo koji način da umanjim značaj radova navedenih autora, kao i drugih istraživača, biću slobodan da iznesem svoja zapažanja, sve u cilju još preciznijeg odredjivanja važnih datuma o poštama i poštanskim žigovima nastalim u periodu upotrebe drugog izdanja turskih maraka.

Počećemo od BANJA LUKE. O pošti u Banja Luci, početku njenog rada i upotrebi njenog poštanskog žiga postoje različiti zapisi. Sasvim Je izvesno da je u prethodnom periodu od Sarajeva do Banja Luke postojala poštanska linija te da je u njoj postojala listovna pošta ili bar neredovna pošta. Na ovom mestu mi želimo da odredimo početak njenog rada kao prave pošte i upotrebe njenog poštanskog žiga. Navedeni podaci turskog i engleskih istraživača nisu dovoljno precizni - ni u navodjenju izdanja poštanskih maraka koja su korišćena na pošti Banja Luka, ni vremenskog perioda (1865-1873) u kome je korišćen poštanski žig te pošte. Početak upotrebe poštanskog žiga Banja Luka, koji je ovalnog oblika sa tri kružnice i nazivom mesta u unutrašnjosti žiga, po nama nije mogao biti pre 1870. godine, a najranije izdanje maraka korišćenih na toj pošti je DULOZ izdanje, štampanje 1869. godine. Dakle, 1865. godina koja se navodi za početak upotrebe ovog poštanskog žiga ili kao godina izdanja poštanskih maraka sa kojima je započeto njegovo korišćenje, nije tačna. Isto tako, 1873. godina kao poslednja godina upotrebe žiga је nepouzdana.

Slika 6.Redak primerak upotrebe poštanske celine Turske-koverta na području BiH. Koverat od 3 groša dofankiran markama izdanja 1875. godine, upućen iz Banja Luke za Istambul 1876. godine.

4ukcija Corinphila, oktobar 2000, Lot 5094 Smatram da smo vrlo argumentovano i značajno približili bitne podatke iz poštanske istorije Banja Luke i njene pošte za vreme Otomanskog carstva.