Filatelista

аи тата а титана aaa ai ——

Ilustrovana dopisnica upućena u O:ršavu, frankirana prema tarifi, cenzurisana u Temišvaru. Na žigu nije jasan datum otpreme. Sudeći po frankaturi - 30 fil. koja je važila od 1.jula i srpskom cenzurnom žigu u Temišvaru koji je povučen iz upotrebe 27. jula, dopisnica je bila u opticaju u periodu 1.27. jula 1919. godine

Lepa razglednica, sa dosta jasnim temišvarskim cenzurnim žigom, uredno prošla kroz propisanu poštansku manišulaciju, mogla je da nađe mesto u zbirci svakog sakupljača.

Nekome to nije bilo dovoljno. Procenio je da karta može da bude još lepša i - skuplja, pa je pored ispravno upotrebljenog temišvarskog cenzurnog žiga olisnuo još jedan i to austrijski (ili nemački) žig “ZENZURIERT7”. Znao je, svakako, autor ove tvorevine da u to vreme, na toj teritoriji nije bilo austrijske cenzure, pa je ovaj svoj žig povlačio i razmazao, verovatno želeći da stvori utisak kako se ovde radi o cenzurnom žigu iz Oravice “CENZURIRANO“, koji je u to vreme bio u upotrebi na toj teritoriji (videti sliku na str. 69). Učinio je to vrlo nespretno, tako da je sasvim jasno da je ovo očigledan i grub falsifikat.

Karta je kupljena na jednoj aukciji.