Filatelista

знан _____ хепдгопе | La grotte aux sorcičres

тујена Буто ве 4 O ge5 Фагодајпа. 51] ЕР штета ге ја ова Czarodziejna locha ;

Elvarazsolt barlang МЕ о 5

“.

ude" ty",

| 71

ф 2227:

Ма к. У. 2=7> E |N aza тена ов р Ри

3

Rukopisna oznaka “CENZ“ i paraf cenzora na razglednici upućenoj iz Bavaništa (Homokbalvanyos) u Vršac, 25. novembra 1918. godine

Rukopisna oznaka “CENZ“ i paraf cenzora na ovoj karti nisu autentični, odnosno nisu iz perioda kada je karta bila ekspedovana iz Bavaništa u Vršac. Dopisani su kasnije.

U Bavaništu nije bilo cenzurnog ureda, a u Vršcu je upotrebljavan poznati vršački pravougaoni cenzurni gumeni žig (pokazan na stranama 49 i 50).

Postoje danas metode, sigurne i relativno jeftine kojima se može analizirati trag olovke ili mastila na hartiji. Hemijski sastav srži (mine) pisaljke, crne ili u boji i mastila, nije sada isti kao onaj iz 1919. godine. Zavisno od stepena oksidacije, može se tačno utvrditi koja je linija povučena olovkom ili mastilom iz vremena 1918/19. godine, a koja je povučena kasnije.

Ova dopisnica, uredno poštanski otpremljena, bila bi zanimljiva kao dokumenat i po tome što je prošla bez cenzure. Sada je zanimljiva samo kao falsifikat.

Karta je prodata na sastanku filatelista u Beogradu 1999. godine.

*

Trebalo bi da sakupljači pregledaju pisma i dopisnice u svojim zbirkama i sumnjive primerke predaju na ocenu ovlašćenim atestatorima.