Filatelista

22

Меођ!спа је штвзка огпака бгоја розе »Веодтад М«. Da li je u pitanju samo pogrešna upotreba rimskog broja umesto arapskog ili nešto drugo? Tražeći odgovor na ovo pitanje pregledali smo kolateralni materijal i pronašli pismo – masovni koverat (Mi U 21/TI) upućeno iz Niša (16. 1 1950) privatnom licu u Beograd sa navođenjem titule primaoca: »fin. revizor Min. Nar. Odbrane« na adresi Beograd IV /Vojvode Dragomira 25. Da li je rimsko četiri (Beograd IV) samo oznaka rejona koja olakšava uručivanje pošiljke i kao takva se ne može dovoditi u direktnu vezu sa pošiljkama ove vrste, ili je to bila pošta preko koje je usmeravan saobraćaj političkih osuđenika u periodu Rezolucije IB-a?

U zaključku možemo sa velikom sigurnošću tvrditi da su poštanski pregraci 45/ 11 45/II Beograd IV bili namenjeni samo ovoj kategoriji korisnika (pritvorenicima i njihovim porodicama), a pismonosne pošiljke nisu bile obeležavane od strane cenzure.

Pošiljke druge grupe

Ovu vistu pošiljaka nismo pronašli, ali je sigurno da postoje. Na to ukazuje dopisnica koji je pritvorenik poslao porodici, u kojoj potvrđuje prijem njihove karte. Na kraju, navođenje adrese pošiljaoca na kartama poslatim iz zatvora upućuje na zaključak da je porodicama bilo dopušteno da pišu na navedene adrese (npr. pošt. fah 45/I / Beograd IV). Postavlja se pitanje da li je rimski broj »I« (ili »IH«, ili, . .) bliže locirao zatvorsku jedinicu u kojoj je lice bilo pritvoreno ili ima neki drugi smisao?

Pošiljke treće grupe

Pošiljke koje su zatvorenici slali porodicama išle su preko pošta BAKAR, RIJEKA, LOPAR, . . . Ove pošte su samo uslovno bile prijemne.

Pošta BAKAR, u ovom primeru, imala je ulogu sabirne pošte. U periodu 19501953. godina (pošiljke koje su nam bile dostupne su iz toga perioda) pošta BAKAR je koristila dva tipa žiga:

a) Dvokružni, promera 29/19 mm, sa mostom u sredini koji sadrži oznake dana, meseca (rimski broj), godine (dve cifre) i časa. Ime pošte ispisano је latinicom (gore) i ćirilicom (dole). Levo i desno u kružnom segmentu, po sredini mosta nalaze se ukrasne zvezdice; (sl. 4)

b) Jednokružni, promera 29 mm, bez mosta, u sredini sa oznakom dana, meseca (rimski broj), godine (dve cifre) i časa. Ime pošte ispisano je latinicom (gore) i ćirilicom (dole). S obe strane datuma postoje ukrasne tačke.(sl. 5)

Žig pošte Bakar i poštanski fah (naveden na mestu za adresu pošiljaoca) potvrđuju da se radi o pošti golootočkih zatvorenika.

Postavlja se pitanje: kakva je uloga slova (»B«, »C«, »PF«, . . .) uz broj faha? Da li postoje još neke slovne oznake (»A«, »D«, »E«, . . .) ii kakva je njihova uloga. Naravno, o ovome možemo iznositi različite pretpostavke. Jedna od njih je da su slovne