Filatelista

23

oznake olakšavale posao razvistavanja pošte (na logore i po barakama)? Videli smo da je na Golom otoku bilo nekoliko logora. Međutim, zatvorenici su mogli da primaju poštu u veoma ograničenom obimu. Ako se to zna, postavlja se pitanje: da li je uopšte postojao problem sortiranja toga - relativno malog broja dopisnica? Ako je i bilo takve potrebe, onda je logično predpostaviti da su pošiljke razvrstavane po logorima i paviljonima (barakama). U tom slučaju slovne oznake mogle su biti od koristi.

Karakteristično je da je na dopisnicama uvek uredno ispisivan datum pošiljanja, ali ne i naziv mesta iz koga se piše. Sve dopisnice su bez oznaka pregleda cenzure, iako je cenzura postojala i veoma strogo sprovođena.

Do 1. novembra. 1951. godine, cena za dopisnicu u unutrašnjem saobraćaju bila je dva dinara, posle čega je povećana na deset dinara. Sve dok se nije pojavilo pomoćno izdanje dopisnih karata (10/2 dinara, crveni i crni pretisak), u prometu je korišćena stara dopisna karta od dva dinara dodatno snabdevena nedostajućom frankaturom ili sa oznakom »T« za primaoca koji je platio dvostruku nedostavjuću poštarinu.

Dofrankiranje dopisnih karata markama verovalno nije bilo dozvoljeno zatvorenicima. Postojala je mogućnost da se na prostoru gde se marka lepi, napiše neka poruka koja bi lepljenjem marke bila sakrivena. Nije teško isključiti ovakvu mogućnost, sa gledišta zatvorenika, ali svakako ne treba gubiti iz vida da jedna rigidna kontrola kakva je postojala na ostrvu ništa nije prepuštala slučaju. Zato možemo pretpostaviti da je dolepljivanje maraka vršilo neko odgovorno lice.

vadutdo OC GO O CAK Зала OČAJA. poz 1 Čuda 4 (веруј 4803 = 1812, брана,

| пр Фе и ву | Стате avi, OV м Жерар о ПРВАЛААА + “: лн 2 па Api палми тле. јури рака фрега вели варафа о Оијаја у Па јоац = 5 “ Oi јуре лика. У би Х ЈУ Or : И етра о Ре утро у л, ппрелњаље, Пофен.—- У Шетхаља МАГА БрржЉвеа Ac ФА

i Те 4 Млава. стафикр а У 2 77 ~,

516 .,.), -.,- - | “ « # / · 7" == E == O раљец угабу ~ ја ору AO Je ek fe ea – ред баре 7 – ca CCA CIA ae ZOAA~gG-

- 6 ба ља све атапух ривал, февен. шатај бтецрег ама буре 26245,

се: #2 слаша. ду вола ј 6 ACA. 4 yet, AE. re fa | | |