Filatelista

dugo zadržavane, da kažemo na prijemnoj pošti. Jedan od razloga može da bude: zbog potrebe njihovog detaljnog pregleda (kada ih je bilo u većem broju), a drugi, koji nam izgleda verovatniji, da su nošene ubakar (na kopno) kada su i druge službene potrebe iziskivale odlazak u Bakar.

U dokumentaciji raspolažemo. sa tri dopisne karte upućene od strane osuđenika koji kao svoju adresu navodi poštanski fah 12-C. Uštampana vrednost na upotrebljenim kartama je 2 dinara (plava, M. Tito) pa su su dofrankirane markama nominalne vrednosti od 8 dinara (do pune cene za dopisnu kartu u unutrašnjem saobraćaju – 10 dinara). Žigovi pošte Bakar na ovim kartama (oba tipa) oštećeni su zbog skidanja maraka. Mislimo da je marke još na Golom otoku zalepio pomenuti poštanski službenik, a pošta Bakar ih je poništila svojim žigom (nedostaje deo žiga koji je bio na odlepljenoj marki). Marke su verovatno odlepljene od strane porodice koja je kartu primila sa već izrečenom predpostavkom o svrsi toga odlepljivanja. Istoj grupi pripada i dopisna karta otpremljena sa pošte Rijeka (18. III 1955.) za Orlovat (Banat). Uštampana vrednost osnovne karte precrtana i stavljeno »TI«. Na drugoj adresnoj liniji ispisan broj »10« (verovatno poštanska manipulativna oznaka), a na mestu za adresu pošiljaoca: . . . »poš. fah 391 / Rijeka«. Prostor za tekst na poleđini karte snabdeven je linijama na kojima je ispisan tekst. Reč je poštanskom pregratku koji pripada jednom od logora na Golom otoku.

—: — ——m—— и Kao napomenu | recimo i to da su pošiljaoci (zatvorenici) često Е pored svoga imena, ШЕМУ umesto pune adrese ispisivali tekst: «adresa ista« ili »adresa stara«. Procenite sami da li je ovaj na izgled beznačajan detalj otežavao ionako skromnu prepisku sa porodicama. Zapažamo da primerci golootočke pošte koje smo mi videli nisu u stanju prvoklasne očuvanosti (kvaliteta).

ФНР ЈУГОСЛАВИЈА — ЕБЕ ЈОИСО5САМ ЈА ДОПИСНИЦА — DOPISNICA ПОШТЕНСКА КАРТИЧКА {e

САКТЕ РОЗТАКЕ V 1!

Još jedna dopisna karta (Mi. P 136, 10 dinara, zelena), sa istom adresom pošiljaoca, ali sa žigom ambulantne pomorske pošte (11.VI55/ Rab – Rijeka / 356), u ovom slučaju prijemne pošte, potvrđuje da je deo golootočke pošte usmeravan preko