Filatelista

28

DOPLATNE MARKE CRVENOG KRSTA I NJIHOVA UPOTREBA 1976 - 1991

(nastavak iz prethodnog broja)

Milan Vukosavljević

Ziktivnost Pošte posle prekida saradnje ZJPTT i Glavnog odbora Crvenog krsta

U prvom delu naveo sam da je Pošta striktno premenjivala Zakon, kojim je bila uređena upotreba doplatnih maraka Crvenog krsta na pismonosnim pošiljkama, ali da to više ne radi sa potrebnom profesionalnošću. Ova moja primedba se uglavnom odnosila na izostavljanje najosnovnijih saopštenja u njenim službenim glasnicima. To su podaci o vremenskom terminu "Nedelje Crvenog krsta“, o tome ko je oslobođen a ko nije od plaćanja ove doplatne takse i konačno kolika je nominalna vrednost doplaitne marke. Odsustvo ovih službenih podataka pokazaće se naročito značajnim u poslednjim godinama ovog perioda.

S obzirom na iznesenu okolnost, koja nije bila bez uticaja u postupanju sa doplatnim markama Crvenog krsta, potrebno je bilo naći zvanična dokumenta o eventualnim novim propisima i promenama.

Pregledom PTT Vesnika našao sam neke raspise - saopštenja koji nam ne govore mnogo o postupcima sa markama Crvenog krsta.

U PTT Vesniku br. Ba 1979. godinu, raspis br. 146 donosi “Odluku o doplatnim markama“.

Doplatne marke se notificiraju kod Svetskog poštanskog saveza kao "poštanske marke”, a u zemlji se tretiraju kao “"doplatne poštanske marke”.

Ovlašćuje se generalni direktor Zajednice JPTT da prilikom puštanja u prodaju doplatnih poštanskih maraka izda bliža uputstva o upotrebi doplatnih poštanskih maraka.

Bliža uputstva nisam našao ni u jednom broju PTT Vesnika. Možda su ona izdata interno poštama nekim aktom, što može da navode na pomisao da se postupak sa doplatnim poštanskim markama promenio u odnosu na prvobitno “Uputstvo”. Iz raznih drugih dopisa i raspisa vidi se da su administrativne obaveze Žajednice JPTT ostale iste kao i prethodnih godina. ZJPTT jedino više nije bila obavezna da obezbeđuje doplatne poštanske marke pa je tu obavezu preuzeo Jugoslovenski Crveni krst. Posledica ovoga je da »Jugomarka« više nije evidentirala ove doplatne poštanske marke u svom katalogu. Uzrok prekida saradnje je nesporazum oko visine materijalne nadoknade za učinjene usluge štampanja maraka.

Osvrt na zakone o Crvenom krstu

SI. 1 SFRJ br. 13iz 1976. godine, doneo je “Zakon o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Jugoslavije“. Ovim novim zakonom određeno je da republike i pokrajine donose zakonske propise o obavezama ubiranja i uplaćivanja doprinosa u korist Crvenog krsta. Novi zakon je izašao 2. aprila, tako da je republikama i