Filatelista

pokrajinama ostao vrlo kratak rok za donošenje novih zakona. Zakazana “Nedelja Crvenog krsta” bila je od 8-15 maja. Marke su štampane i distribucija je izvršena do zadnje instance, tj. PTT Organizacija. Da bi one mogle da se koriste u Srbiji je donet “poseban zakon“ koji je izašao u SLGI. SR Srbije br. 17/76 - 7. maja (improvizovani deo teksta iz časopisa Filatelista br. 173/78 i knjižice EZ.O.D.M. - Dejana Tubinovića).

Zakon o uvođenju doprinosa Crvenom krstu Srbije za vreme “Nedelje Crvenog krsta”

Zakon sadrži osam članova, a za nas su interesantni drugi i treći član.

ČI. 2. Doprinos iz čl. ] ovog zakona u iznosu od 0,20 dinara naplaćuje se u vidu posebne doplate i to:

na svaku prodatu voznu kartu u železničkom, brodskom, avionskom, međumesnom i međunarodnom autobuskom saobraćaju,

na svaku poštansku pošiljku u unutrašnjem saobraćaju osim na pošiljke novina 1 časopisa.

С13. Naplatu sredstava iz člana 2. ovog zakona vrše organizacije koje prodaju vozne karte, odnosno obavljaju poštanske usluge.

naplata iz stava jedan ovog člana vrši se putem doplatnih maraka koje obezbeđuje Crveni krst Srbije.

Iz Zakona SR Srbije vidimo da se više ne pominju da su državne ustanove od plaćanja obavezne doplatne takse.

Iz čl.3. stav 2. vidimo da se naplata vrši putem doplatnih maraka. Znači, ukinute su doplatne karte na svim prevoznim sredstvima za saobraćaj i uvedene doplatne marke. Sada je samo pitan-

29

je da li su to neke nalepnice ili doplatne poštanske marke koje se upotrebljavaju u poštanskom saobraćaju?

Upotreba doplatnih poštanskih maraka lokacije – vreme

Napomenuo sam da do nekog novog Pravilnika o upotrebi doplatnih poštanskih maraka Crvenog krsta nisam došao. U vezi prvog dela ovog članka, dobio sam dobronamernu primedbu, da mnogo citiram zakone i poštanske raspise. Nažalost, to će se ponoviti i u ovom drugom delu, gde sam primoran da koristim “Službeni glasnik SRS“, a uz dozvolu g. Miroslava Milanovića i 'Katalog doplatnih maraka M&M” kao i različit materijal iz poštanskog saobraćaja. Napominjem da nisam došao do Službenih glasnika i do neke veće količine autentičnog poštanskog materijala iz drugih republika.

Interesantno je da u Republičkim glasnicima SR Srbije nisam pronašao, za svaku godinu posebno, vremenski termin u koji je padala “Nedelja Crvenog krsta“. U opštem zakonu o Crvenom krstu Srbije iz 1979. godine u čl. 8, stav 2 piše: “Nedelja Crvenog krsta” organizuje se svake godine u mesecu maju, a “Nedelja borbe protiv tuberkuloze “u mesecu septembru u trajanju od po sedam dana.

Možda je ovim stavom, odmah predodređeno, da se ove dve "Nedelje" obavezno organizuju u navedenim mesecima, da se to ne objavljuje svake godine, a organizatorima “Nedelje“ s tim što je organizatorima nedelje bilo prepušteno da sami odrede vremenske termine održavanja u dogovoru sa ZJPTT (?).

"Katalog doplatnih maraka M&M“ ima dosta korisnih podataka koji služe kao