Filatelista

- Državni organi i ustanove nisu više oslobođeni obavezne doplatne takse na svojim poštanskim pošiljkama na teritoriji Srbije!

- Po zakonu samo su novine i časopisi oslobođeni ove obavezne doplatne takse.

- Termini održavanja “Nedelje Crvenog krsta” nisu uvek bili isti u republikama i pokrajinama.

Oko termina održavanja “Nedelje”, izneću neka svoja zapažanja, ali bih molio da se to ne shvati da mije želja da isterujem neku svoju perfekciju, ili neko pravilo. Videli smo da se razlike u terminu kreću od jednog do dva dana. U godinama koje tek slede, ta je razlika u nekim slučajevima i znatno veća. Radi se o podacima do kojih sam sam došao na osnovu poštanskih žigova na pošiljkama. Tom prilikom sam se pridržavao i svih zakona donesenih do 1979. godine. U njima, uglavnom stoji da “Nedelja Crvenog krsta" traje sedam dana. Prva “Nedelja Crvenog krsta” u 1947. godini bila je od 1. (četvrtak) do 7 (sreda) januara - jedna puna nedelja (izraženo preko broja časova).

U periodu 1948-1954. godine “Nedelja” je (merena brojem časova) trajala osam dana, da bi od 1955-1975. (osim 1971.) po istom merilu opet trajala sedam dana.

Postoje neka mišljenja da su Pošte i posle završene “Nedelje” frankirale pošiljke doplatnim markama, onako stihijski, u kontinuitetu. Možda takvo mišljenje može da se prihvati ako je u pitanju jedan dan. Pošte su zakonom bile obavezne da u relativno kratkom roku naprave obračune po prodatim doplatnim markama i isporuče novac.

Osmi maj je međunarodni dan

Crvenog krsta. Ima logike da su se Organizacija Jugoslovenskog Crvenog krsta i ZJPTT dogovorile da “Nedelja Crvenog krsta” za svaku godinu bude od 8. dol5. maja. Verovatno postoji i neki zvanični dokumenat u vezi s tim. Ali, nije sigurno da neka od republika, iz nekih svojih razloga, taj dogovor nije ispoštovala.

Kada se uporede podaci dr Novakoivća i "Katalog doplatnih maraka M&M" za prve četiri godine (1976-1979)mogu se zapaziti značajne razlike.

Prilikom tretiranja termina za održavanje "Nedelje Crvenog krsta”, analizirajući poštanske pošiljke, usvojio sam sledeći princip. Ako pošiljka u žigu nosi datum najmanje dva dana po završetku “Nedelje”, registrovaću “Nedelju“ u tabeli u novom terminu u odnosu na termin dat u “Katalogu doplatnih maraka M&M". Ako pošiljka u žigu nosi datum koji označava da je “Nedelja“ počela dan ranije u odnosu na 'Katalog doplatnih maraka M&M“, registrovaću je takođe u novom terminu. Sve ovo treba prihvatiti kao način evidentiranja podataka, zbog lakšeg praćenja materijala, a ne kao insistiranje na promeni termina naznačenog u “Katalogu doplatnih maraka M&M”". Tokom vremena, uvidom u nađeni materijal (dok se ne dođe do zvaničnih dokumenata) dobio bi se jedan provizorni pregled termina održavanja »nedelje Crvenog krsta«

U sledeće tri godine (1980 -1982.) sve republike i pokrajine koriste jednu doplatnu marku iste nominalne vrednosti od 1,00 dinara, sa istim motivom - slikom. Prema istraživanju koje sam obavio vremenski termini održavanja “Nedelje Crvenog krsta“ u nekim pokrajinama i republikama, ne slažu se sa podacima