Filatelista

32 Kosovu. Pošta Petrovac je izvršila poništenje doplatne marke, dok je na drugoj pošiljci ona ostala neponištena. Ovakve pošiljke video sam frankirane i sa drugim doplatnim markama

(čak i sa doplatnim markama “Dečije Nedelje”. Verujem da je do ove promene došlo odmah u 1976. godini. Iz zakona se takođe može videti da su samo novine i Časopisi oslobođeni ove obavezne doplatne takse.

Zamolio sam autora “Kataloga doplatnih maraka M&M" za neka objašnjenja u vezi sa korišćenjem podataka iz kataloga. Interesovale su me dve stvari:

Gde je našao podatke da je termin održavanja “Nedelje Crvenog krsta” u svim republikama i pokrajinama uvek bio od 8. do 15. maja,

U katalogu se za pojedina izdanja decidno navodi koje su nominalne vrednosti doplatnih maraka bile u upotrebi u pojedinim republikama. Šta je sa onim izdanjima u pojedinim godinama gde se navodi samo termin održavanja “Nedelje“ a ne i u kojoj republici ili pokrajini, dakle lokacija?

Dobio sam odgovor da su termini održavanja “Nedelje” uzeti su iz Mihelovog kataloga.

Kod ovih izdanja gde se ne navodi republička ili pokrajinska pripadnost i koje su nominalne vrednosti doplatnih maraka bile u upotrebi. Znači da su sve nominalne vrednosti za tu godinu bile u upotrebi u svim republikama i pokrajinama. Za 1978. godinu, opet imamo dve doplatne marke sa istim motivom - slikom, ali i sa dve nominalne vrednosti: 1,00 din. i 0,20/1,00 din. Prethodna nominalna

vrednost od 1,00 din. poništena je sa tri crne linije.

“Katalog doplatnih maraka M&M" navodi da su obe vrednosti upotrebljavane u svim republikama i pokrajinama. Dr Novaković navodi podatak da je vrednost od 0,20/1,00 din. upotrebljavana samo u Srbiji i na Kosovu.

Videli smo u » posebnom zakonu« (1976. god.) čl. 2, da je obavezna doplata iznosila 0,20 din. ”Opštim” zakonom (1979. god.) u čl. 9 piše da je obavezna doplata 1,00 din. Između ove dve godine (76 i 79) nije donošen neki novi zakon koji bi sadržao bilo kakve promene. Prema tome, nominalna vrednost doplatne marke Crvenog krsta u Srbiji iznosila je 0,20 din. za 1976, 1977 i 1978. godinu. Očigledno da je ceo tiraž ove doplatne marke štampan u nominali od jednog dinara, pa je za potrebe Srbije i (Kosova?) izvršen pretisak 0,20/1,00 din. Znači da je u Srbiji za 1978. godinu upotrebljavana samo jedna doplatna marka nominalne vrednosti 0,20/1,00. Termini za održavanje "NCKE" u Hrvatskoj i Vojvodini razlikuju se za jedan dan - B.N.-Katalog M&M.

U 1979. godini situacija se pojednostavljuje. Imamo samo jednu doplatnu marku nominalne vrednosti 1,00 din. Upotrebljavala se u svim republikama i pokrajinama. Međutim, vremenski termini "Nedelje Crvenog krsta“ u Hrvatskoj i Vojvodini ovoga puta se razlikuju za dva dana. Podaci dr Novakovića - "Katalog doplatnih maraka M&M".

Za ove četiri godine, napraviću mali rezime:

- Iz podataka i materijala sa kojim sam raspolagao, ne može se sa sigurnošću tvrditi da “Nedelja Crvenog krsta“ u nekoj republici ili pokrajini nije održana.