Filatelista

- бе, 135: uma na početku XX ve. „da „WO a

Pr.

Kao početak rada pošte u Neumu i upotrebe žiga ove pošte navodi se 29. juni 1879. godine. Ovaj podatak, međutim, demantuje jedno sačuvano pismo upućeno iz mesta Gradac severno od Kleka i Neuma. Radi se o čuvenom pismu upućenom na adresu porodice Šantić u Mostar 26. juna sa tranzitnim žigom "Neum" 27.6.79. To dokazuje da je dan otvaranja pošte - upotrebe žiga morao biti nešto ranije.

Nemamo pouzdane podatke ali se može pretpostaviti da je pošta u Neumu radila ceo ovaj period bez prekida. Korišćene su kursirajuće austrijske marke, poštanske vrednosnice i drugi obrasci važeći u tom delu Monarhije, ali ne i poštanske marke i vrednosnice koje su upotrebljavane na okupacionom području BiH. Upotrebljavanja su izdanja austrijskih maraka iz 1867. godine sa likom cara Franje Josifa i nadalje. Međutim, nema sačuvanih poštanskih objekata, isečaka ili pojedinačnih maraka nekih od ovih izdanja sa žigom pošte Neum.

Pošta u Neumu je prema organizacionom šematizmu je tretirana kao pošta u MAustro-Ugarskoj i pripadala je Poštanskoj direkciji u Zadru.

U toku svog rada pošta u Neumu koristila je 3 tipa manipulativnog poštanskog žiga i to:

М žig jednokružnog oblika prečnika 24,5 mm sa natpisom “Neum” antika slovima, sa danom, mesecom i godinom. Ovaj, prvi tip žiga upotrebljavan je do 1895.

godine, ЕУ,

М žigistovetnog oblika i | 20 мн 06

Slika 3. Crteži poštanskih žigova korišćenih na pošti Neum u periodu juni 1879 do novembra 1918. godine.