Filatelista

5

sadržaja kao prethodni, ali sa natpisom grotesk slovima. Postoje dva podatka о tome do kada je ovaj drugi tip žiga korišćen (jedan navodi: do 1900, a drugi do 1903. godine) i

М trećitip žiga u vidu dvostruke kružnice sa mostom, spoljnjeg prečnika 28,5 mm i unutrašnjeg 16,5 mm. Ovaj žig je korišćen od 1900. (1903.) godine do aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske pa i kasnije sve do kraja rada pošte u Neumu 1918. godine u okviru Monarhije.

Ne treba posebno naglašavati koliko je veliko zanimanje filatelista za poštansku istoriju Neuma. Poštanski objekti (pisma, dopisne karte i dr.), isečci i pojedinačne marke sa poštanskim žigom Neuma predstavljaju izuzetne retkosti. Dostižu visoke cene na svetskim aukcijama. Dužim praćenjem ponude i razgledanjem kolekcija, stekao sam uvid u sačuvanu poštansku istoriju Neuma. Postoji puno zanimljivosti i filatelističkih retkosti.

Navešćemo samo kao kuriozitet da do današnjeg dana nije poznato ni jedno celo pismo ili drugi objekat frankiran poštanskom markom i žigosan u polasku prvim tipom žiga Neum. Iz razgovora sa poznavaocima teme u to sam mogao da se uverim.

Kao najveće filatelističke retkosti sa prvim tipom poštanskog žiga Neuma treba istaći najpre nevelik broj celina - dopisnih karata sa uštampanom markom od 2 krojcera (Korespodentz karta Ni. 12 po pripučniku Ferchenbauer), samo sa nemačkim ili sa nemačkim i italijanskim nazivom poštanskog objekta. Računa se da ovakvih dopisnih karata neje sačuvano više od 4 do 5 primeraka.

а OJO. CoRRESPONDENZ-KARTE.

САВЕТА: 01 СОЛИ NDENŽE:

"БР “AK.

|

Slika 4. Dopisna karta od 2 krojcera upućena iz Neuma 12.8.79. za Gruž (luku kod Dubrovnika). Prodata maja 2002. godine na poslednjoj aukciji u Beču