Filatelista

38

u svim pomenutim klasama sa preko 80% ostvarenja. Visok procenat ostvarenja u klasi tradicionalne filatelije sa 89,2% i klasi poštanske istorije sa 87,2% pokazuju spremnost za ulaganje.

Kriterijum filatelistička i druga relevantna znanja, lično poznavanje i istraživanje

Ovo je jedan od najkompleksnijih kriterijuma koji u slučaju JUFIZA XI pokazuje vrlo visoku filatelisticku zrelost i filatelisticku edukaciju (od 85-91%), osim u klasi maksimafilije (65,7%). O ovom kopleksnom elementu sud se donosi na osnovu datog opisa za svaki filatelistički objekat. Podaci o objektu navode se koncizno, razumljivo (ne samo stručnjacima) ine smeju da potisnu u drugi plan sam objekat.

Kriterijum prezentacija

Naučili smo kako izložak estetski uobličiti. Međutim, klasa poštanske istorije (69,2%), u tom pogledu, zbunjuje sa vrlo niskim ostvarenjem - pogotovo ako znamo da se u ovoj klasi prikazuju uglavnom filatelistički objekti koji se po pravilu mogu lepo rasporediti .

Analiza kriterijuma u klasi tematske filatelije

Ova klasa je naša stara boljka. Od Jufiza VI pa sve do danas nismo dobili reprezentativne tematske izloške. To je klasa u kojoj svaki fialtelista može da napravi izložak sa originalnom idejom i originalnim razvojem teme. Izlošci tematske filatelije po pravilu nisu skupi. Ostvareni procenti skoro svih kriterijuma ne mogu biti zadovoljavajući, ali svakako treba u ovoj klasi izdvojiti izložak «Srpske crkve i manastiri (XII – XVIII vek)», izlagača dr Aleksandra Brusina. Ovaj izložak

po svom sadz:žaju i razvoju teme može poslužiti kao primer kako se pravi tematski izložak.

Analiza kriterijuma u klasi literature

Može se reći da je Jufiz XI izložba sa najvećom ponudom izložaka u klasi literature; ukupno 16 izložaka. U ovoj klasi svakako treba poboljšati kriterijum obrada sadržaja (75,9%) kao i kriterijum originalnost, značaj i dubina istraživanja (77,6%) koji su odlučujući za ovu klasu. Kriterijum tehnička strana (dizajn) sa (83,7 %) zavisi ipak od naknadnog angažovanja tehničkih urednika ili umetnika, a prezentacija (82,5%) od ekonomske moći izdavača.

Analiza kriterijuma u klasi omladinska filatelija

Objektivno stanje u klasi omladinske filatelije nije zadovoljavajuće. Statistički podaci su obeshrabrujući. Kriterijumi obrada, filatelističko znanje i prezentacija u proseku grupa (A+B+C+D) su nešto iznad (50%), a kriterijum materijal u proseku je ispod (50%).

Analiza klase izlošci na jednoj vitrini

Klasa koja je prošle godine uvedena da ohrabri sakupljače na izlaganje i da izlože sve oblasti koje nisu izložive na pet vitrina. Cetrnaest izložaka jasno pokazuje da je interesovanje za ovu klasu veliko i da je uvođenjem ove klase učinjen pun pogodak.

Uzevši u obzir izloženi materijal kao i druge netakmičarske elemente izložbe možemo reći da Jufiz XI predstavlja avangardnu prekretnicu i veliki iskorak u prikazivanju naše filatelije, koja se brzim koracima „približava pozitivnim filatelističkim izlagačkim procesima u Evropi i svetu.