Filatelista

39

JUFIZ - NEKAD I SAD Jovan Ristić

(Она izložba ГЈЕТ XI obeležila je, pored ostalih filatelističkih događaja i jedan vredan jubilej: pedeset godina trajanja. Pedeset godina se naši filatelisti susreću na zajedničkoj smotri, odmeravaju svoje filatelističke snage i znanje, takmiče se i osvajaju priznanja, razmenjuju iskustva i, naravno, pomalo ogovaraju. Dakle, sve što jedna velika smotra podrazumeva. Danas, kada je izložba završena, kada su svedeni rezultati i podeljene medalje, interesantno je porediti sadašnji filatelistički trenutak i stanje u našoj filateliji, sa filatelističkim životom u vreme prve zajedničke izložbe JUFIZ-om I.

Da se podsetimo osnovnih podataka. Prva jugoslovenska filatelistička izložba - JUFIZ I, održana je u vremenu od 14. do 21. septembra 1952. godine u Beogradu, u prostorijama Visoke tehničke škole (današnji Arhitektonski i Elektrotehnički fakulteti). Na izložbi je bilo 143 izlagača sa 203 izložaka na 322 vitrine, od kojih je iz Saveza filatelista Srbije bilo 62 izlagača, sa 92 izloška na 154 vitrine (praktično pola izložbe). Iz Saveza filatelista Crne Gore (koji je tek bio osnovan), nažalost, nije izlagao niko.

Ove godine JUPFIZ je održan ponovo u Beogradu, kao i prethodnih šest (od 11 izložbi osam ih je bilo u Beogradu, dok se po jedna od:žala u Zagrebu, Ljubljani