Filatelista

40

i Dubrovniku). To je očigledan znak da je koncentracija filatelista koji mogu organizaciono da realizuju ovakvu manifestaciju jedino u beogradskim društvima i klubovima. Na izložbi je učestvovao 51 izlagač, sa 61. izloškom na 228 vitrina (u takmičarskoj konkurenciji). izloženo je i 17 objekata u klasi literature. Od ukupnog broja izlagača, iz Crne Gore su bila 3 izlagača sa 4 izloška na 10 vitrina i 2 objekta literature, a iz Republike Srpske jedan izlagač sa izloškom na 5 vitrina i 2 objekta literature. Dakle, iz Srbije je bilo 47 izlagača sa 55 izložaka na 213 vitrina i 13 objekata literature.

Za razliku od prvog JUFIZ-a primetan je pad broja izlagača i broja izložaka iz Srbije (oko 40%), ali je znatno povećan broj izlagačkih vitrina. Ako se uzme u obzir da su vitrine na prvoj izložbi bile manje, lako je zaključiti da je prezentirani materijal na ovoj jedanaestoj bio znatno veći (skoro 100%). To je nastalo i zbog toga što na prvoj izložbi nije postojala obaveza o broju vitrina za učesnike; pojedinci su mogli da izlažu od 1 do 10 vitrina, a preko toga su materijal za ocenjivanje dostavljali u klaserima. Broj crnogorskih izlagača ni na ovoj izložbi nije bio veliki, ali je bio veći nego ranije, što je znak da se u filatelističkom životu Crne Gore dešavaju lepe stvari i da možemo očekivati u budućnosti više izlagača.

Na prvoj izložbi nije bilo nagrade (Grand prix), ali su tri izloška dobila maksimalni broj bodova (60), predviđenih po tadašnjem pravilniku. Isti broj izložaka je i ove godine dobio dovoljan broj bodova za Velike zlatne medalje.

U vreme održavanja prvog JUPFIZ-a u Savezu filatelista Jugoslavije bilo je registrovano 145 podružnica i 33 povereništva, sa 11.028 članova, od kojih oko 2.400 omladinaca (oko 21%). Više od trećine pripadalo je Savezu filatelista Srbije. Danas smo JUFIZ XI dočekali sa 24 registrovana društva u Srbiji i oko 620 članova (300% manje društava i oko 700% manje članova). Podmladak filatelista danas činijedva nekoliko desetina mladih sakupljača filatelije. Razlozi za takav pad interesovanja su tema posebnog članka (ili studije).

U pripremi JUFIZ-a I učestvovalo je oko 250 filatelista, a u neposrednoj realizaciji preko stotinu. Junaka JUFIZ -a XI bilo je jedva petnaestak, od kojih je samo nekoliko završilo celokupni pripremni i organizacioni deo posla oko izložbe. Svaka im čast, a ostalima je vreme da razmisle zašto nas je sve manje.

Prema pravilniku JUFIZ-a !I postojalo je 15 izlagačkih kategorija koje se skoro u potpunosti razlikuju od današnjih. Maksimakfilija nije postojala, a podela na tradicionalnu filateliju, poštansku istoriju i celine nije poštovana. Primarna karakteristika kategorija su bile oblasti sakupljanja: Srbija i Crna Gora (bez obe okupacije), Jugoslavija pod okupacijom 1941-1945 godina, Jugoslavija od 1918. do 1941. godine, BiH, Austrija i Mađarska do 1918. godine, Partizanska pošta, FNRJ, Ostale evropske i vanevropske zemlje itd. Jedine četiri kategorije koje možemo i sada da prepoznamo su tematske zbirke, aerofilatelija, omladiriska i literatura. Danas su potpuno nestale kategorije kao što su zbirke žigova, predmeti i isprave iz istorije pošte 1 istorije izrade maraka i filatelistički pribor. Vreme čini svoje!