Glas naroda

109

Ми ћемо се раздеднти, да му дноица троица одговоре. Оии што ђе говорити иоседаНе тако, да говорника и у среди и на крајеви буде, да се види, да сви једно хоћемо. Што један говорио буде, то други неће потлрђивати, него ће наставнти даље; али тако, да све заједно буде један одговор ироти. Ла ћу напослетку говорити, да покупим, ако би који што заборавио. На све ово пристану сви скупштинари. (Наставиће се.)

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. У Карловцима игуре се на сабо*ру да са овом недељом ћосвршују све послове, с тога је изабран један одбор, воји Пе нрегледати еоји су иослови најхитнији да их сабор нредузме. Одбор тај донео је свој извежтај и веК се ночело само о оном већати о чему је он казао да треба већати, а решено је да Ке се и друго шта радити ако претече времена. Међу журним пословима и избор је патријарха. Одбор је место тај посао на треће место алиса,бор ј(Ј решио да се то има после свију других послова предузети. Ове недеље свршепи су ови послови: Како се одсада има управљати са српским народнин Фондовима закладама и црквенонародним добрима. По томе биКе свега њих шесторица који Пе управљати са тим народним добром. Ирво патријарх, после четир члана које ће саборски одбор бирати, натри године. Одових мора један бити из Карловаца а остала троица са стране. Овима се придодаје иадзиратељ срп. црквено-народпих добара. Речена четир члана имају-своје заменике од којих је један свагда из Карловаца као замеиик карловачком члану. Осим овнх чланова управе биКе код управе ови чиновннци. Секретар саплатом од 1200 ф . а. в. Књиговођа са 1200 ф . Адвокат 600 ф . Књиговођии помоПник 600 Послуживач 300 ф . Чиновпике ове бираПе управа. Што се тиче зајма из народних Фондова то Ие га добити пајире онај, који га може на прво место укњижити. На земљу Не се давати зајам колико половииа земље вредиаиа куИу колика је трећина њене вредности. На прилику: кад земља вреди 3000; оида Ие се моПидати 1000 ф . кад куИа вреди 6000 ф . опда Ие" се дати на њи 2000 ф . Вредност земље мериИе се по порцијиили но приходу кога суд нроцени, а вредност жуИе мернИе се по судској процени. Овде морамо приметити да процеиа ошптинска неИе важити него само оие, које судац нзда. КуНа се мора од ватре осигурати и сваке десете годипе мора се пова нроцена донети,'да се види да ли је земља или кућауцени нала. Камате ће се нлаПати 7 на стоито на по године у нанред. Кад се хоНе новац да откаже онда се ономе коме се нздало до 2000 ф . отказује па три месеца у напред а ономе који има 3000 ф. и више на шест месеци у нанред. Како сада има много њих који плаИају 4 процента и шта више 2 и по то Не се многима моратк одказати, а тако нсто иадати се је да Пе се отказати и онима тућинцима који имају стотине хиљада за4или б ф . на стотииу а нашим људима дају наше рођене новце за 15 ф . на стотину. Један носланик запитао је нредседника саборског како је дошао сенарат вотум*) влади доруке, кад је сабор паредио да се тај сепарат вотумиепошље влади. Претседник је одговорио, да је влада сама нскала, да јој се тај сепарат вотум пошље и да је он кад је пошао гореупрепису однео тај сепарат вотум, Послаиик је у другој седници искао да нредседник нреда сабору то владино писмо у коме оиа иште, да јој пошље сенарат вотум и он је то учинио. Погодба са Романима примљена је онако кжо је одбор уговорио, с тим додатком да ако Романн усхтеду штогод мењати да то могу и Срби чинити.

*) Одељен глас. Кад се ко не слаже са оним што други наре<јјују, он може искати да се и опо уведе у записник што он каже и ако се друго куда шиље да се и љегово пошље, па тако су и владике радиле код устројства.

РАЗЛИЧШМТИ. (Сретна срећка.Ј У Темишвару дође 4. т. м. чиновничка удовица у ондашњу мењачницу и замоли књнговођу, да погледа. је ли веК извучена среПка, коју је њезин покојни брат пре 6 година кунио и њој по смрти даровао. КњиговоГја прегледа извучене бројеве и нађе, да је среКка у последњевремезбиљаизвучена и да је добила главни згодитак од 200,000 Фор. Радост сиромашне удове може од прилике свако себи представити, но описати се неможе. (Н. Н.) (Вуци у лето.) У ђаковачком округу појавили су се ових дана изненада вуци, па поклаше више оваца и коза. Прошле недеље имала се диКи велика хајка за том грабезкљивом звера'ди. (Н. Н.) (Луда сиграчка.) Деца најволију се играти солдати и с тога им о божиНу о имену дану и т. д. купују родитељи нушке, пиштоље, сабље и т. д. али то је све од дрвета нли плеха, али има родитеља, који пуштају децу да и право оружје узму. Такоје једап деран одавде ово дана узео пиштољ, а није знао да је пун тега натегне на другога повуче за тетик ипукнетемуизбијеоко. (Луда-краљ.) У Шопрону полуди неки занатлија те почне иПи по сокаку и викати да је он краљ, па да Ие сутра метути круну на главу. чега ради баци свој шешир, али га власт на брзо одведе у ладовину. (Венчање без свештеника.) У Бечу и свима земљама, де бечко министарство заповеда слободно је без свештеника венчати се, па тако су се ово дана венчали њих двоје и то овако. Градоначелник (кпез варошки) питао је момка и невесту најпре да ли се вољом узимају и онда потиишу обоје протокол итимјебпло венчање готово. Сад, ако би се хтели раставити, онда Пе им судити светски суд.

0 Г ЛА С И. II О 3 и е на главну конштитутивну скупштину „Српске задруге за међусобно номагање и штедњу" у Новоме Саду, која Не бити о св. Илији 20. јула т. г. у 3 сата после подне у дворани „Српског друштва за радипост" — позивају се овим свн члановида изволе доКи. Ред предмета за главну скулштину. 1) Днректор отвара скупштину. 2) Избор нредседника. ЗЈ Избор перовоЈје. 4) Читају се имена свију до сад уписаних чланова, и оверовљавају се нрисутни чланови. 3) Нроглашују се потвр1јепа правила задр. 6) Извештај одбора о своме досадањем раду. 7) Извештај тројице надзорника. 8) Избор дпректора на три године. 9) Избор годишњег одбора од 30 чланова. 11) Избор неторице за оверовлење записпика. Из одборске седнице сриске задруге за међусобно помагање и штедњу држане у Новоме Саду 20. јуна 1871. Корнел Јоваиовпћ. Љуб. Оге<Ј>ановић, кљнговођа. директор.

МАШИНЕ све врсте, какових до данас само и свету има, продаје по еајјеФтинијој цеиу и по најШ)Им условијама ШМ ШМЈШША (10-2-3) ЛШеп, бгасМроб*.