Glas naroda

101

Официр је отипгао по солдате, али сенијенатраг вратио. Солдати су дошли и без њега, али ие да жога затворе, него да пију ракије. Рада имразложи и доказа, да је заиста патријарх крив, што је растерао сабор, и сви слушаоци рекоше: тако је.

Око шест часова у вече стигнемо у Нови Сад. Седили смо два дана у Новоме Саду. Онда до1)е телеграм из „штопска" места, да ће се сутра у Е..у држати окружна скупштина. Телеграм је послат на всфу народне странке. На брзу руку смисли, да се пошаље у Е. човек, који је познат у крају, де Ђе бити скупштина, Ту паде ома коцка на Раду. Рада пристане, да он иде, али, вели, 1'а ћу ићи у Ж., а не у Е. тамо је скупштина. Одкуд да је тамо, рекоше му, кад овај брат, што телеграФише, навек из поуздана извора дознаје, што нам јавља. — Али он је сада обманут, каже Рада. — Не може бити, кад у телеграму вели, дајечитао писмо, у ком се позивају скупштинари на скупштину. — То је лажно писмо, то никуд није ни послато, него је само написано, да обмане извештача и оне, које извешћује. Најбоље ће бити, рече Рада, да ви иађете другог човека, па нек он иде у Е., а ја идем у Ж. па ћемо видети, ко бадава мори коње. Тако и буде. (Наставиће се.)

ЕУРС 0Д 1. ЈУЛА 1871. Сребро 121.75 Дукати 5.84

ШТА БИВА 110 СВЕТУ. На сабору у Карловцила закључено је. да ее подигне ратарска школа у Беликој Кикинди. виноградарска у Срезгскил Карловцима, занатлијска у Великом Бечкереку, трговачка у Земуну. још је наређено, ,да се може и другим општинама номоћи, које Ои хтеле такову школу диКи. Даље изабрана су два посланика, да пду у Земун, да измире српску п грчку општину п да грчку општину приволу, да повце, које су и Србж на грчку школу прилагали, даде на трговачку школу. Послапици, којп су изабранп, да врмачку размирицу изведе, веП су тамо отишли. Нитомцима народним ила се од сада издаватн штинендија. у злату. На место пнтомца 1)ор1)а ЗвекиИа, којп је умро има се други изабрати, а остали осим БакиНа имају се позвати, да одговоре, као што им је сабор прописао. Даље јенаређеио, дасви опи администратори, који су пре 1868. године као иароси служиди, остану на своме месту, а који су после метути за адмнпистраторе, да се могу и покренути ако општина хоИе. Даље је решено како се нма уирављати са добрима народнпм ж мапастнрским. КалуТјерима узета је управаизруку и сада Ее имати плату редовну, архимандрит 1200, игуман 000 а обичап калуђер 200 и стап п јело. Решепо је како се имају установити епархијске скунштпне. НајважНије око чега се на саборуради тоје, дасе још овога сабора изабере митрополит. Неки су против тога, докле год цар не иотврди устројство онако, као што сабор хоПе, п докле владике ие одустану од оног. што су лане против сабора дали. те •се царевина на то позвала,, а много их више има. којп хоПе. да

се сврше најпре сви пословн онако како семоже; на дасебира. Како сад изгледа лако може до избора доКи. јер и они који су против избора, реклн су, да Ее се нридружити веКини, ако ова буде за избор. Сада се о том ради, да сви једиогласно буду за избор. Што се хоКе избор навајају се многи узроци, прво неред садашњи, друго, да царевипа хоПе да збаци садашњег администратора. па да мете другог. и онда за трн године можемо не пмати ни патријарха нп сабора, а треће, што бечка влада иште да се завладичи архимандрит ПетрановпН, а без патријарха, каже се , да то не може бити, ма да другивеле, даможе. У Пешти је изишла наредба, де ће оедети окружни судови, по томе биКе један такав суд и у Повоме Саду и под њега Ке нотнадати бечејски, паланачки и повосадски срески судови. 17. јуна родила је кнегиња цриогорћка мушко чедо. То је наследник кнежев. У Црној гори радост је да се недаописатии са^ свију страпа стижу честитке кнезу. Кум Ке бити руски цар. ' Наследиик цара пашег хоЕе да путује по Чешкој." Чеси се спремају да га лепо дочекају. Талијански краљ веК је биоуГимЈ и седео у двору пашгном. У Француској сада се само о томе ради, да ли Ке Француска добити краља или Ке остати што је сада. Неки Хајирик веК сам себе назира краљем.

II О 3 II II на шсету редовну скунштину уједињене омадине срнске. Годишњи одбор омладинсЕи сазива овим шесту омладинску скупштину на 15. (27.) аугуст о. г. лидем иа велику гоепођу у Вршац, и иозива све члаиове уједињеие омладиие српске да речепог дана у одређено место на екупштииу до1;у. Мз одборског састанка у Новоме Саду 1. јула 1871. Др. Лаза Костић. председник одбора. Ишна , |_10штрнјевнћ. тајник одбора.

Г Л А С II.

II О 3 II 11 на главну коиштптутнвиу скуиштину „Српске задруге за мејусобно помагање п штедњу'' у Новоме Саду, која Ке бити о св. Илији 20. јула т. г. у 3 сата после подне у дворани „Српског дружтва за радиност" — познвају се овнм сви члановида изволе доКи. Ред предмета за главну скулштину. 1) Директор отвара скупштипу. 2) Избор нредседника. ЗЈ Избор нерово1је. 4) Читају се имеиа свију до сад упнсаних члаиова. и оверовљавају се нрисутни чланови. 5) Нроглашују се иотвр1)ена правила задр. 6Ј Извештај одбора о своме досадањем раду. 7) Извештај тројице иадзорника. 8) Избор директора на три године. 9) Избор годишњег одбора од 30 чланова. 11) Избор иеторице за оверовлење занисника. Из одборске седнице српске задруге за ме!)усобно иомагање н штедњу држане у Новоме Саду 29. јуиа 1871. К 'оЈ )нел Јовановић, ЉуС>. СтеФановић, књиговођа. директор.