Glas naroda

Број 20.

У НОВОМЕ САДУ, У НЕДЕЉУ 5. СЕПТЕМБРА 1871.

Година I.

ГЛАС НАРОДА. ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

„Глас н.чрода" жзлази сваке недеље на табаку. — Цена му је на годнну 3 ф ., на пола годнне 1 ф . 50 новч., на четир месеца 1 Фор. аустр. вред.

Доннси се шиљу уредшштву а претплата и огласи адмптгистрацији „Гласа народа" у Нови Сад. — Огласи паплаЕују се: од редка оваких слова 6 нов. и 30 н. за жиг сваки пут.

ПОЗИВ НА ПРЕТИЛАТУ. Данашн.и број, то је први број у другој трећини ове године, којој је крај ново лето. Ми још и овај број шиљемо свима уписницима и онима, који нам нису досад претплату посдали, али ради тога, да многе од њих тиме опоменемо, да нам дуг пошљу, и да их уједно још посдедњи пут позовемо, да се и за даље претплате. Ко пак не би хтео наш лист без вересије држати, тога молимо, да нам овај број врати натраг; јер ако ревена кућу не обара, вересија је заиста не диже, а ко хоће, нека одмах пошље једну Форинту за претплату до нове године. Лист је и онако тако јеФтин, да смемо рећи, да нема ни у Србаља ни у Хрвата, па ни у многих других народа тако јеФтинихновина. Зар није доста то, да га буд за што дајемо, ваљда се неке искати и да га поклањамо?! Међутим, кад код нас све иде више из моде, него из потребе, па их има и таких, који веле: доста сам ја држао, сад нек држи други, то и с тога и иначе молимо честите скупљаче наше, да нам и нових претплатника прибаве, да не би принуђени били због мања броја претплатника цену листу повисити. Еад би од досадашњих претплатника сваки по једнога приволео, да држи наш лист, а то не би био никакав терет, онда би цену листу спустили. Њихове користи ради, молимо дакле и све претплатнике наше, да се и они заузму око скупљања претплате , јер што више претплатника, тим више руку око листа, па тим и бољи лист. Администрација „ГЛАСА НАРОДА."

СРПСНА ОМЛАДИНА. (Свршевак.) Рекосмо у прошлом броју шта је омладина српска израдила: да је туђинца из наше куке истерала, алијој је још већа заслугашто је нае у једну кућу сакупила. Докле не беше омладине и њезиних дружина, Бачванин је говорио само да је Бачван, Банаћан да је Банаћан, Сремац да је Сремац, Бошњак да је Бошњак, Херцеговац да је Херцеговац и тако даље, те су отуда наши непријатељи начинили, да је било босанска народа, херцеговачка народа, србијанска народа, а Србаља нигде и никако. Непријатељима ишло је то у рачун, јер Турчин се моли Богу: не сједини Боже каурина, а комшија његов вели: дивиде ет импера 1 ), а ми се можемо радовати само, што је омладина доказала, да су све те земље листови у једноме венцу, да нема у њима народа босанска, србијанска, херцеговачка, него је све то народ српски и не да је омладина то изрекла, него је она многоме то у срце у душу усадила, па ћете данас чути, да Бачван знаде за далека брата свога у Црној гори, да се Бошњак узда у браку своју по Хрвацкој, Славонији и -другим српским земљама редом и то је баш оно, што тишти Маџарску, то је оно, што она не да да буде уј едшт.еНе омладине српске, што не да, да се Србијанац састаје са Сремцем, Црногорац са Бошњаком и сви Срби један с другим, јер ако ништа друго , а оно ће Србин видити, идући на омладинску скупштину, да ни смо ни мимачиј кашаљ, видике: да Срб још живи, да је јунак. Него то није доста, ту не треба застати. Омладина је имала и других нослова, а што није радила колико је требала, крив је пона,]више склоп њезин. Ко је био до сада члан омладине? Сваки Србин, који плати 1 или 2 Фор., а да ли је сваки Србин за друштво омладин') Латинска нека пословица, значи: раздели, па владај.